Isabelle stak vol woede toen ze haar zoontje Tibeau het leven ontnam

Redactie KW

Vier vrouwen en acht mannen van de assisenjury beslissen binnen een tweetal weken over het verdere lot van Isabelle Debackere. De moeder uit Roeselare staat terecht voor de moord op zoontje Tibeau.

Vandaag stelde het assisenhof in Brugge de jury samen. Vrijdag gaat het proces definitief van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Maandag wordt het debat hervat met het verhoor van de 36-jarige beschuldigde door voorzitter Fabienne De Tandt. In de daaropvolgende dagen komen de 67 getuigen aan bod.

Isabelle Debackere (36). Foto Belga

Maandag 1 december volgen de pleidooien en de beraadslaging over de schuldvragen door de jury. Wellicht pas op dinsdag vellen de jury en het hof het vonnis. Isabelle Debackere riskeert voor kindermoord normaal levenslang. Nu al staat vast dat het proces op sommige momenten heel emotioneel geladen zal zijn.

In bad

Pas ontslagen uit de psychiatrische instelling in Menen ontnam de toen 34-jartige Isabelle Debackere op donderdagavond 7 maart in hun woning in de Leliestraat in Roeselare het leven van haar vierjarig zoontje Tibeau. Tijdens haar verblijf in de instelling verbleven Tibeau en zijn oudere zusje F. (9) Vanhauwaert bij de ouders van de vrouw. Grootvader Debackere bracht de kinderen in de vooravond terug naar hun moeder.

Isabelle en de kinderen keken eerst samen naar het feuilleton Familie. Daarna gingen ze met z’n allen in bad. De kinderen werden hun pyjama aangetrokken en in bed gelegd. Korte tijd later haalde de moeder de slapende Tibeau uit zijn bedje en hield hem onder water in het nog volle bad. Haar handen sloot ze rond zijn halsje. Wanneer het jongetje geen teken van leven meer gaf dekte ze het naakte lichaam van Tibeau toe in zijn bedje. Het was grootvader Debackere, die zijn kleinzoontje de volgende ochtend aantreft.

Isabelle stak vol woede toen ze haar zoontje Tibeau het leven ontnam

Het assisenproces wordt geleid voor Fabienne De Tandt. Foto Belga
© BELGA

Zware depressie

Isabelle Debackere, die al jaren met een zware depressie worstelde, had die avond opnieuw pillen geslikt. Ze liep er bij als een zombie. Later zei ze haar gerechtelijke ondervragers dat ze zich niet meer precies herinnerde wat ze deed. Ze bekende dat ze vol woede stak en tegelijk wanhopig was. Ze redeneerde dat zelfmoord Tim enkel een plezier zou doen. Met de dood van de kinderen zou ze hem helemaal kapot krijgen.

Isabelle stak vol woede toen ze haar zoontje Tibeau het leven ontnam


Isabelle Debackere en Tim Vanhauwaert gingen vanaf 2004 samenwonen. Reeds na anderhalf jaar werd hun relatie overheerst door spanning. Toch trouwden ze in 2010. Intussen hadden ze al een zoontje en een dochtertje. Antidepressiva en de breuk met haar man dreven de vrouw tot wanhoop. Ze had vooral angst dat Tim Vanhauwaert de kinderen voor goed bij hem zou houden.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier