IS eist aanslag New York, waarbij vrouw uit Oostnieuwkerke stierf, op

© REUTERS
Redactie KW

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manhattan opgeëist, door de dader in de wekelijkse nieuwsbrief Al-Naba een “soldaat van het kalifaat” te noemen. Dat stelt SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie gespecialiseerd in de monitoring van terreurpropaganda.

“Een van de soldaten van Islamitische Staat heeft kruisvaarders aangevallen in een straat in New York”, staat volgens SITE in het artikel, waarmee de terreurgroep verwijst naar Sayfullo Saipov, een Oezbeek die in 2010 in de Verenigde Staten aankwam en volgens de New Yorkse politie “namens de IS” handelde. “Bij de gratie van Allah zorgde de operatie voor angst in het Amerika van de kruisvaarders door hen te dwingen de veiligheidsmaatregelen te verhogen en de regels voor immigranten in Amerika te versterken”, zo gaat het verder.

Bij de kleine vrachtwagen waarmee Saipov acht mensen doodde in New York vonden speurders een geschreven boodschap waarin hij trouw zweert aan de groep Islamitische Staat. De 29-jarige dader vroeg ook een vlag van Islamitische Staat (IS) op te hangen in zijn ziekenhuiskamer. Volgens de politie volgde hij ook nauwgezet de “instructies” voor het plegen van aanslagen op die IS via sociale netwerken verspreidt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier