Iraniërs riskeren vijf jaar cel voor mensensmokkel

05/10/16 om 19:20 - Bijgewerkt om 19:17

De verdachten probeerden in de haven van Zeebrugge tien vluchtelingen op een trailer te verstoppen.

Iraniërs riskeren vijf jaar cel voor mensensmokkel

© BELGA

Een slachtoffer verklaarde op de zitting dat de smokkelaars hun macht misbruiken in de buurt van de kerk van Zeebrugge.

Op 12 april kreeg de bewaking de mensensmokkelaars in de gaten op camerabeelden. Uiteindelijk werden tien illegalen aangetroffen, waarvan er drie al in een trailer zaten. A.T. werd aangehouden nadat een slachtoffer verklaarde dat hij hem 3.000 euro had betaald. Dankzij telefonie-onderzoek kon ook R.A. aan de feiten gelinkt worden. Voor beide verdachten vorderde het OM vijf jaar cel. Een derde verdachte werd niet aangehouden en riskeert drie jaar gevangenisstraf.

Een vluchteling stelde zich burgerlijke partij tegen de smokkelaars. De man beweert dat de beklaagden illegalen in hun macht krijgen door misbruik te maken van de hulpverlening in de buurt van de Stella Maris-kerk in Zeebrugge. Voor S.A. ging het fout toen in februari bleek dat hij geen geld had om de smokkelaar te betalen. "Vanaf dat moment werd hij geviseerd. Hij kreeg geen eten meer aan de kerk en mocht er ook niet slapen", pleitte zijn advocate Daphné Florequin. Het slachtoffer vorderde 1 euro symbolische schadevergoeding.

A.T. beweert dat hij zelf een slachtoffer is. "Ik ben een Koerdische Iraniër, maar de getuigen zijn Turken. Die zijn tegen ons en leggen daarom valse verklaringen af." R.A. gaf wel toe dat hij meewerkte met de eerste beklaagde. "Maar zijn droom was enkel om bij zijn zus in Engeland te geraken", aldus zijn advocate Nadia Lorenzetti.

De rechter doet uitspraak op 19 oktober.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!