Irakezen uit Ieper opnieuw veroordeeld voor mensensmokkel

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Ieper heeft een koppel Irakezen donderdag opnieuw veroordeeld voor mensensmokkel. Ze kregen in maart 2013 drie en vier jaar effectieve celstraf, maar tekenden verzet aan toen ze opgepakt werden in Nederland.

In maart 2013 werden Ziad M.T. en Faten A.B. met nog een aantal familieleden veroordeeld tot celstraffen voor mensensmokkel. De bende maakte zich schuldig aan grootschalige mensensmokkel en het vervalsen van identiteitspapieren. De groep smokkelde jarenlang Irakezen via Turkije en Duitsland naar ons land en Zweden, tegen een betaling van meer dan 5.000 euro. Vijf familieleden werden bij verstek veroordeeld, met een onmiddellijk aanhoudingsbevel.

Het koppel werd gevat in Nederland, toen ze asiel gingen aanvragen. Daarna tekenden ze verzet aan tegen het verstekvonnis. Hun advocaat Hugo Coveliers pleitte de vrijspraak. “De vader, die veroordeeld is als leider van de criminele organisatie, kent veel adressen als belangrijk man. Hij heeft die doorgegeven aan vrienden en familie, maar is dat dan mensensmokkel? Mijn cliënten zijn in ieder geval onschuldig.” De Irakezen zaten al bijna zes maanden in voorhechtenis.

De rechtbank achtte de feiten bewezen, maar sprak wel mildere straffen uit. Ziad M.T. krijgt 37 maanden celstraf, waarvan 24 met uitstel. Zijn echtgenote wordt veroordeeld tot twee jaar, waarvan de helft effectief. De openbare aanklager vroeg de onmiddellijke aanhouding, maar daar ging de rechtbank niet op in. Volgens de voorzitter is er geen gevaar dat ze zich aan hun straf zullen onttrekken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier