Irakees aangehouden voor mensensmokkel na wilde klopjacht langs E40

Redactie KW

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 28-jarige Irakees aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De verdachte werd vrijdagochtend ingerekend na een spectaculaire achtervolging op de E40.

De wegpolitie van Jabbeke had vannacht tussen 3 en 4 uur ter hoogte van het oprittencomplex in Loppem twee verdachte voertuigen met Britse nummerplaat opgemerkt. Toen de politie een controle wilde uitvoeren, scheurden beide wagens weg. Tijdens hun vlucht haalden ze op de E40 snelheden tot 190 kilometer per uur en probeerden ze de politievoertuigen aan te rijden. Eén van de auto’s versperde zelfs de snelweg voor de wegpolitie.

Twee in de koffer

Ondertussen waren de lokale politiezones Westkust en Spoorkin opgeroepen om bijstand te verlenen. Samen slaagden de politiediensten er uiteindelijk in om één van de wagens voor de Franse grens tot stilstand te brengen. In het voertuig werden negen mensen aangetroffen, van wie twee in de koffer. De andere auto kon ontkomen.

Uit het onderzoek is gebleken dat één van de inzittenden vermoedelijk een mensensmokkelaar is. De 28-jarige Irakees werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden. Dinsdag zal de raadkamer in Brugge beslissen of hij langer in de cel moet blijven.

Via Calais naar Engeland

De West-Vlaamse snelwegparkings zijn al langer het geliefkoosde werkterrein van dergelijke smokkelbendes. Illegalen afkomstig uit vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk worden er in vrachtwagens verstopt. Op die manier proberen ze via Calais het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier