Iraanse vluchtelingen eisen schadevergoeding van Roemeense mensensmokkelaar

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft bij verstek 30 maanden effectieve celstraf gevorderd tegen een Roemeense vrachtwagenchauffeur voor mensensmokkel. Vijf Iraanse vluchtelingen kwamen naar de zitting en eisten in totaal ongeveer 35.000 euro van de mensensmokkelaar.

In Zeebrugge kwamen de Iraniërs in contact met Alin A., een Roemeense vrachtwagenchauffeur. De beklaagde beloofde de vluchtelingen via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen. Die smokkelpoging kostte de vijf vluchtelingen in totaal 7.000 euro. Toen ze werden betrapt, bleven de Iraniërs in Zeebrugge achter.

Daarop stapten ze eind juni 2016 uit eigen beweging naar de scheepvaartpolitie om hun verhaal te doen. Ze bezorgden ook foto’s van de verdachte en zijn vrachtwagen. Ondertussen hebben de vluchtelingen in Duitsland asiel aangevraagd, maar toch zakten ze vanuit Keulen naar de Brugse rechtbank af. “We willen niet dat andere vluchtelingen hetzelfde moeten meemaken”, zei één van de Iraniërs op de zitting. Hij legde uit dat ze door de smokkelaar zes maanden lang op straat overleefden met een beperkte hoeveelheid voedsel.

Procureur Frank Demeester vorderde voor de mensensmokkelaar een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete van 18.000 euro. De Roemeen riskeert ook de verbeurdverklaring van zijn trekker. De man kon nooit gevat worden.

De rechter doet op 3 mei uitspraak.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier