Inval in Ingelmunsters visrestaurant was onwettig

Laurens Kindt

De inval van de politie in juni in visrestaurant Nemo op de Markt in Ingelmunster was onwettig. De verdachte die toen opgepakt werd, is meteen vrijgelaten en mogelijk mag het hele onderzoek de vuilbak in. Bij de inval werd nochtans een wietplantage ontmanteld.

Op zondagmiddag 18 juni viel de politie met groot machtsvertoon binnen in visrestaurant Nemo naast café ‘t Gravenhof op de hoek van de Markt met de Weststraat. Met twee combi’s kwam de politie ter plaatse. De voordeur werd ingebeukt en met een drugshond werd het hele pand doorzocht. Ook de brandweer werd erbij geroepen en getuigen zagen hoe de politie maar liefst 23 zakken naar buiten droegen. In de zakken zat de opbrengst van een wietplantage die in de kelder stond. Eén verdachte werd bovendien in de boeien geslagen. De man werd nadien voorgeleid door de onderzoeksrechter en aangehouden.

Anonieme telefoon

Het Kortrijkse parket wenste na de feiten weinig tot niets te verklaren over de reden van de arrestatie en het onderzoek. De raadkamer verlengde de aanhouding van de verdachte, maar zijn advocaat rook onraad en ging daartegen in beroep. Met succes, want de verdachte is sinds woensdag op vrije voeten omdat de hele inval in het visrestaurant op onwettige basis gebeurde. “De zaak is gestart met een telefoontje van een anonieme man die in het Frans belde vanop de muurtelefoon van het commissariaat in Wielsbeke. Dat is een telefoon die daar hangt waarop de mensen de politie kunnen bellen buiten de kantooruren”, zegt advocaat Thomas Gillis. “De man verklaarde dat hij in nood was en zei terloops dat de politie maar eens moest gaan kijken in het pand in Ingelmunster. Dat is geen wettige basis om daar zomaar binnen te vallen zonder huiszoekingsmandaat. De politie had naar Wielsbeke moeten rijden om die mens, die zogezegd in nood was, te gaan helpen. In plaats daarvan zijn ze binnen gevallen in Ingelmunster, wat helemaal niet mocht”, klinkt het.

Procedurefout

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent erkende die procedurefout en liet de verdachte meteen vrij. Het parket-generaal zit verveeld met de zaak. “Wij bekijken of we hiertegen cassatieberoep gaan aantekenen“, zegt substituut-procureur-generaal Carl Bergen. “De oproep die de politie gekregen heeft, is voor interpretatie vatbaar. Zij gingen ervan uit dat de melder zich in het gebouw in Ingelmunster bevond of minstens dat hij meldde dat er iemand in dat gebouw in nood was. Vergelijk het met een telefoontje naar de politie omdat je je zorgen maakt over je buurman die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Als de politie dan een kijkje gaat nemen bij je buurman en ze vinden daar een wietplantage, is dat dan wettig of niet? De KI heeft in dit geval geoordeeld van niet”, klinkt het. Of het hele onderzoek daarmee ook naar de prullenbak verwezen wordt, is nog voer voor discussie. Op 8 augustus wordt daarover verder gedebatteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier