Incident over sms’en die net na de feiten werden verstuurd

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Gino Declercq (50) is maandag uitgebreid gediscussieerd over het sms-verkeer van de beschuldigde in de ochtend na de feiten.

Declercq kon zich geen Stefaan Bultinck herinneren en de man werd ook nooit gevonden door de speurders van de politiezone Mira. Uiteindelijk bleek het om een kennis bijgenaamd ‘Fane’ te gaan.

De speurders legden uit dat tijdens de relatie van Declercq met het slachtoffer de politie liefst 43 keer tussenbeide moest komen. “Opmerkelijk is dat op 12 december 2012 Eveline de melding heeft gedaan dat Declercq haar weer bij de keel zou grijpen. Later uitte hij ook nog doodsbedreigingen“, aldus Gino Vanparys. Eveline Vandenbogaerde trok enkele keren in bij een 80-jarige man, die ondertussen overleden is. “Hij is daar drie keer geweest om haar te gaan halen. Hij heeft haar een keer vastgenomen bij de arm en meegesleurd door de straat.”

Opvallend genoeg stond de beschuldigde de ochtend na de feiten via sms in contact met een zekere Stefaan Bultinck, maar beweert hij die man niet te kennen. “Die persoon had enkel een referentieadres van het OCMW en was op zijn gsm niet meer bereikbaar. We hebben hem dus niet kunnen aantreffen”, getuigde rechercheur Marc Rysselinck. Daarnaast merkte openbaar aanklager Serge Malefason op dat de gsm van Declercq nooit werd teruggevonden. De beschuldigde antwoordde dat hij zelf niet meer weet wat hij met zijn gsm gedaan heeft.

De procureur-generaal bleef vragen stellen over het bankonderzoek en de telefonie. “Elke keer dat hij met iets daaruit geconfronteerd wordt, dan weet hij het niet meer. Mijn stelling is dat hij helemaal niet in zak en as zat na de feiten.” De verdediging ergerde zich aan de werkwijze van het OM. “Zijn sms’en hebben we zelfs niet. We weten dus niet wat die Bultinck gestuurd heeft. Dan had je maar eerder uw conclusies moeten trekken en aanvullende onderzoeksdaden vragen”, aldus meester Kris Vincke.

Ook de burgerlijke partijen mengden zich in de discussie. “Er is hier meer aan de hand dan een zoveelste ruzie. Ik stel vast dat Eveline al stappen had ondernomen om Gino Declercq te verlaten”, aldus meester Tim De Vogelaere. Meester Liesbeth Groffils herhaalde dat dergelijke contacten met Bultinck niet toevallig konden zijn. Daarom vroeg de advocate van de ouders van het slachtoffer om die man op te sporen.

Op de zitting werd een foto van de man in kwestie voorgelegd aan de beschuldigde. “Ah ja, maar die ken ik wel van aan de stadionvijvers in Waregem. Dat is ‘Fane’, maar ik kende zijn echte naam niet. Mijn makkers van toen zullen hem ook herkennen, we kaartten samen”, reageerde Declercq. Daarop vroeg voorzitter Mathieu De Loof aan de speurders om de naar verluidt spoorloze ‘Fane’ Bultinck alsnog te zoeken en te verhoren. Die taak zal wellicht gemakkelijker uitvallen dan verwacht. Een aanwezige journalist ontdekte op verschillende sociaalnetwerksites nog actieve profielen van de Waregemnaar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier