Inbrekers zoeken cash in basisschool en in therapeutisch centrum in Ieper

Redactie KW

In de nacht van woensdag op donderdag kregen een basisschool en een therapeutisch kinderdagverblijf en dagcentrum voor volwassenen met een grote zorgbehoefte inbrekers over de vloer.

Voor directeur Kris Coussens van Vrije Basisschool Capucienen in de Nachtegaallaan in Ieper was het schrikken donderdagmorgen toen hij moest vaststellen dat er in zijn school ingebroken werd. “De daders hebben wellicht eerst ingebroken bij vzw Matthijs, hier vlak naast, en zijn daarna over de draad gekropen om op onze terreinen gekropen”, zucht Kris Coussens. “Ze hebben twee aluminium ramen opengebroken met een koevoet en zich via die weg toegang verschaft in de gebouwen. Daarna zijn ze van klas naar klas gegaan, waarvan ze een tiental binnendeuren geforceerd hebben. Ook in mijn bureau zijn ze binnen geweest, waar alles van documenten uit de kasten en op de grond gegooid werd.”

Het is duidelijk dat de dieven enkel uit waren op cash geld. “Enkel in het bureau hebben ze een 200 à 300 euro kunnen buitmaken uit de kas”, vervolgt Kris Coussens. “Uit de klassen hebben ze vreemd genoeg niets ontvreemd. Nochtans staat er hier en daar een laptop en ander ICT-materiaal. Mijn reflexcamera stond op mijn bureau en ook die lieten ze onaangeroerd. Er is wel veel schade: kapotte deuren, ramen, deurkasten… Ik schat dat de kostprijs kan oplopen tot 25.000 euro.”

Inbrekers zoeken cash in basisschool en in therapeutisch centrum in Ieper

Ook in vzw Matthijs, een therapeutisch kinderdagverblijf en dagcentrum voor volwassenen met een grote zorgbehoefte, kregen ze ongewenst bezoek. “Bij ons zijn ze binnengeraakt door de voordeur te forceren”, zegt directrice Ines De Schryver. “Veel hebben ze niet mee. Enkel een klein geldbedrag uit onze schoolkas. Schade is er vooral aan onze voordeur. Het is de eerste keer dat we inbrekers over de vloer krijgen en dat doet toch raar.”

Volgens directeur Kris Coussens gaat het zeker niet om een goed georganiseerde bende. “Het zijn wellicht amateurs. Bij ons hebben ze ook eten meegenomen uit de frigo en op de speelplaats opgegeten. Sommige deuren, zoals die van mijn kantoor, werden gewoon opengebeukt met de schouder”, aldus Kris Coussens.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier