Inbrekers viseren lokalen van scoutsgroep De Menapiërs in Brugge

Bij De Menapiërs zelf kunnen ze niet lachen met de zoveelste inbraak. © TLG
Redactie KW

Scoutsgroep De Menapiërs uit Brugge kreeg twee keer inbrekers over de vloer in evenveel dagen. De politie kon één van de daders vatten. Het gaat om een minderjarige uit Knesselare. “Hier valt niets te stelen, maar dat lijken ze niet te beseffen”, aldus de leiding.

De bewakingscamera’s waren net losgekoppeld, want bij de scouts 39e FOS De Menapiërs uit Brugge dachten ze dat ze ondertussen buiten schot bleven. Exact een jaar geleden werd verschillende keren in hun lokalen in de Sint-Jansdreef ingebroken. Toen ging het om een inbraakgolf in heel wat Brugse jeugdlokalen. Die leek al een tijdje voorbij, maar ondertussen kregen ze opnieuw twee keer ongewenst bezoek.

Niets laten liggen

De eerste keer was maandagnacht. Toen werd een steen door één van de ruiten van het scoutslokaal gegooid. De daders drongen binnen, maar konden zo goed als niets buit maken. “En dat is niet onlogisch”, zegt Mauro Perneel (22), de eenheidsleider van de scoutsgroep. “Hier valt simpelweg niets te stelen. Sinds de vorige inbraken hameren wij er bij onze leden op om letterlijk alles mee te nemen en niets te laten liggen.”

Geen onbekende voor politie

Maar daar geloofden de daders duidelijk niet helemaal in. Want dinsdagnacht omstreeks 4.30 uur keerden ze terug. Opnieuw sneuvelde een ruit omdat er een steen werd in gegooid. En net zoals de nacht voordien wekte dat geluid de buurman. Die zag twee daders en verwittigde de politie onmiddellijk.

De agenten snelden ter plaatse en konden één van de twee daders bij de kraag vatten. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Het gaat om een minderjarige jongen uit Knesselare. Hij is geen onbekende voor de politie. “Maar omdat het om een minderjarige gaat zullen wij daar verder niet over communiceren“, klinkt het.

Schade loopt hoog op

Bij De Menapiërs zelf kunnen ze niet lachen met de zoveelste inbraak. De schade die gemaakt werd, loopt namelijk alweer hoog op. “Die kapotte ramen moeten we natuurlijk vervangen”, zegt Mauro. “En dat is enorm frustrerend. Er valt hier niets te rapen en toch blijven ze maar inbreken. Terwijl wij telkens voor de kosten mogen opdraaien. En als jeugdbeweging kun je zo’n kosten uiteraard wel missen als kiespijn. Deze keer lopen die op tot zo’n 2.000 euro. Bovendien voelen we ons ‘s avonds of ‘s nachts niet meer helemaal op ons gemak als we iets in het lokaal moeten gaan halen. En dat is toch spijtig.”

We voelen ons ‘s avonds of ‘s nachts niet meer helemaal op ons gemak als we iets in het lokaal moeten gaan halen

De scoutsgroep had afgelopen weekend pas een wafelverkoop gedaan om wat geld in het laatje te brengen. De opbrengst werd niet in het lokaal zelf bewaard en is dus niet gestolen. “Of de daders van die verkoop af wisten? Je zou het bijna gaan denken”, zegt Mauro. “We hadden daar natuurlijk wel wat reclame voor gemaakt. En de timing van de inbraak is op z’n minst wel heel toevallig.”

Bewakingscamera’s rond het lokaal

Ondertussen draaien de bewakingscamera’s rond het lokaal opnieuw. Al hoopt de scouts dat het nu bij die twee inbraken zal blijven. “We zijn de buurman zeer dankbaar voor zijn snelle optreden. Dankzij hem en de politie kon er toch al iemand opgepakt worden. Het is fijn om te weten dat je op je buren kan rekenen in zo’n situatie.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier