Inbrekers slaan toe terwijl hoogbejaard koppel uit Sint-Kruis tv kijkt

Redactie KW

Twee Roemenen staan in de Brugse rechtbank terecht voor een reeks inbraken. De twee sloegen onder meer toe bij een hoogbejaard koppel uit Sint-Kruis.

In de avond van maandag 17 november vorig jaar zaten Marcel Van Breen (90) en zijn vrouw Joanna Maes (91) samen tv te kijken in hun woning in de Maalse Steenweg in Sint-Kruis. Toen Joanna ging slapen deed ze de schrik van haar leven op. De hele slaapkamer lag overhoop en haar juwelen, evenals enkele waardevolle gouden munten bleken gestolen door inbrekers. De daders waren geruisloos binnen geraakt via een raam.

“De munten hadden naast een financiële ook een zeer grote emotionele waarde”, vertelt Marcel. “Mijn schoonvader vocht vier jaar aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog en had deze munten in zijn riem genaaid. Hij was apetrots toen hij ze destijds aan mij kon geven.” Maar Marcel en Joanna hadden geluk. Amper twee uur na de inbraak werden twee Roemenen door de politie onderschept.

“Leven is drastisch veranderd”

Ze bleken in het bezit van de juwelen en de munten van het koppel. “We waren dolblij dat we alles terug hadden”, vertelt de legerofficier op rust. “Toch heb ik mij burgerlijke partij gesteld en eis een morele schadevergoeding van 1.000 euro. Ons leven is immers drastisch veranderd sinds die feiten. We worden nog geregeld bang wakker. Vooral mijn vrouw, die lichtjes dementerend is, lijdt er zwaar onder. Ze is achterdochtig tegenover iedereen die hier over de vloer komt, zoals de poetsvrouw of de thuisverpleegster.”

Beklaagden Stefan P. (21) en Alexandru S. (25) kennen op 15 juni hun straf.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier