Inbrekers slaan op de vlucht uit Spar in Kachtem

Peter Taillieu van Spar Kachtem kreeg twee ongenode gasten over de vloer. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

De Spar-supermarkt in de Izegemse deelgemeente Kachtem kreeg in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 december twee inbrekers over de vloer. Via het dak verschaften ze zich toegang tot de zaak, maar moesten uiteindelijk zonder buit vluchten. Het duo werd op de E403 onderschept.

Peter Taillieu (41), die zowel een Spar-supermarkt in Emelgem als Kachtem runt, werd tijdens de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 december opgeschrikt door een inbraak in zijn Kachtems filiaal. “Ze moeten via een aanpalend weiland tot bij onze terreinen geraakt zijn”, doet hij zijn relaas. “Op de eerste camerabeelden op onze site is te zien dat slechts een van beide inbrekers een bivakmuts droeg, terwijl ze even later allebei gemaskerd waren.” Het duo klauterde op het dak van de supermarkt en probeerde een gat te kappen. “Ter hoogte van de zuivelrayon”, verduidelijkt Peter. “Maar omdat ons dak nog metalen verstevigingen bevat, lukte het hen niet.”

De twee inbrekers besloten dan maar op een andere plek een gat te maken. “Een van beide kon op die manier toch tot in onze winkel doordringen. Hij verschanste zich achter een mobiel rekje en baande zich zo een weg door onze zaak.” Het rekje duwde hij voor zich uit en zo legde hij een twaalftal meter richting de burelen af. “De man in kwestie moet dus geweten hebben hoe onze supermarkt er uit ziet. Het bureau werd helemaal overhoop gehaald, maar een buit kon hij niet maken. Hij probeerde nog om onze kassa’s te bereiken, maar ondertussen was ons alarmsysteem in werking getreden.”

Bijna oog in oog

Via de camerabeelden zag Peter dat de twee inbrekers om 1.27 uur zijn binnengedrongen. “Om 1.36 uur en 19 seconden sloegen ze op de vlucht en amper 31 seconden later ben ik aangekomen. Ik heb die kerels dus op een haar na gemist. Misschien maar goed ook, want je weet nooit wat er kan gebeuren als je met zo’n mensen oog in oog komt te staan. Ik dacht trouwens eerst dat het alarm in werking was gezet door een dier dat was binnengeglipt om aan de winterkou te ontsnappen.”

Camerabeelden van de twee inbrekers bij Spar Kachtem.
Camerabeelden van de twee inbrekers bij Spar Kachtem.© Frank Meurisse

Het is al de tweede keer dat Peter Taillieu met inbrekers geconfronteerd wordt. “De eerste keer moet zo’n 17 jaar geleden geweest zijn en toen hadden ze het op sigaretten gemunt. Ik vermoed dat dit ook nu hun doelwit was. Ik prijs me gelukkig dat mijn zaken goed beveiligd zijn, maar als inbrekers ergens willen binnen raken, lukt hen dat toch. Dat bewijst het verhaal dat zich bij ons heeft afgespeeld. Ik roep dan ook iedereen op om een oogje in het zeil te houden bij elkaar. Zo kunnen we veel onheil vermijden.”

De twee inbrekers zouden door de politie nog diezelfde nacht op de E403 onderschept zijn. Het parket West-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier