Inbrekers slaan meermaals toe in basisscholen in Zedelgem

In hun zoektocht naar de sleutel gooiden de daders alles overhoop en forceerden ze enkele kasten. © TLG
Redactie KW

Dieven hebben ingebroken in twee basisscholen in Zedelgem. Bij De Glimlach werd de kluis opengebroken en de inhoud gestolen. In De Leeuw werden dan weer zes iPads meegenomen. De politie startte een onderzoek.

Basisschool De Glimlach in de Sint-Elooisstraat in Zedelgem is al even bezig met een viooltjesverkoop. De leerlingen verkopen bloemetjes om zo geld in te zamelen om extra materiaal voor in de klassen aan te kopen. De actie was een succes en er was al voor 580 euro verkocht, maar dieven gingen daarmee aan de haal. Ze braken de zware kluis open en namen al het geld mee. “Enorm wraakroepend”, zegt directeur Corry Devinck. “Dat geld was bedoeld om leuke dingen voor de leerlingen aan te kopen.”

Ook in basisschool De Leeuw in de Torhoutsesteenweg kregen ze inbrekers over de vloer. Daar braken ze een deur en twee ramen open om binnen te geraken. “Duidelijk met een koevoet gedaan“, zegt directeur Pol Vlaeminck. “Op die manier richtten ze toch wel heel wat schade aan.” De dieven doorzochten het gebouw en konden zes iPads buit maken. “Dat is natuurlijk niet fijn”, aldus de directeur. “Maar de lessen komen hierdoor niet in het gedrang.”

Dezelfde daders

De twee scholen liggen op een boogscheut van elkaar. Het gaat dan ook meer dan waarschijnlijk om dezelfde daders. In De Glimlach gingen ze echter wel drastischer te werk. Toen ze de kluis in het bureel van de directeur opmerkten, wilden ze die openbreken. In hun zoektocht naar de sleutel gooiden ze alles overhoop en forceerden ze enkele kasten. “Ik ben een tijdje zoet geweest met alles opnieuw op orde te leggen”, aldus de directeur.

Toen ze geen sleutel vonden, namen ze de zware kluis dan maar en braken die open. “Het gaat om een stalen kluis met een binnenwerk in beton“, zegt de directeur. “Ze moeten er echt een hele tijd aan bezig geweest zijn. Uiteindelijk konden ze de zijkant forceren en sloegen ze het beton kapot. Zo konden ze het geld uit de kluis halen.”

Rust keert snel terug

De schoolkinderen waren behoorlijk onder de indruk van de inbraak. Zij voelden zich even onveilig. “Maar we hebben op hen ingepraat en hen uitgelegd wat er precies gebeurd is”, zegt de directeur. “De rust keerde op zich relatief snel terug.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier