Inbreker pas anderhalf jaar na feiten in Brugge geklist

Redactie KW

Anderhalf jaar nadat een dievenbende er met de kluis en tienduizenden euro’s van een tankstation in Brugge vandoor ging, zit er een verdachte in de cel.

“Natuurlijk ben ik tevreden. Maar daarmee heb ik mijn geld niet terug”, aldus het slachtoffer. Een Roemeense inbreker moest vrijdagmorgen voor de Brugse raadkamer verschijnen. Hij wordt verdacht van de inbraak in het Power Tankstation langs de Dudzeelse steenweg in Brugge. Opvallend: die dateert al van in november 2015. Maar na anderhalf jaar speurwerk slaagde de politie erin om één van de wellicht drie verdachten te klissen. “Ik hoop nu maar dat die z’n gepaste straf krijgt”, zegt uitbater en slachtoffer Francis De Backer (48). “Want op het geld zal ik niet meer moeten rekenen. Dat zal wel al uitgegeven zijn.”

Inbraak via het raam

In november 2015 drongen drie dieven het tankstation binnen. Ze probeerden aanvankelijk om een gat in de muur te maken, maar braken uiteindelijk binnen via het raam. Daar haalden ze een kluis van zo’n 400 kilo uit de muur. “Die kun je nooit van je leven met twee mensen optillen”, zegt Francis. “Ze zat bovendien verankerd in zowel de muur als de grond. En toch waren ze er mee weg.”

En met de inhoud. Want in de kluis staken maar liefst tienduizenden euro’s. Francis gaat twee keer per week naar Duitsland om er auto’s te verhandelen en houdt daarom veel cash geld bij. “Geen idee of ze dat wisten”, zegt hij. “Maar feit is wel dat ik het kwijt ben. In twee uur tijd hebben ze dat hier allemaal meegenomen. De kluis werd later in Oostkamp teruggevonden. Opengebroken en leeggehaald.”

Bloedspoor gevonden

Francis hielp de politie mogelijk een handje in hun zoektocht naar de dader. “Bij het uitbreken van die kluis moet één van hen zich bezeerd hebben”, zegt hij. “Ik vond dan ook wat later een bloedspoor terug. Toen ik de brokstukken hier aan het opruimen was, bleek daar bloed op te zitten. En daar heeft de politie een staal van kunnen nemen. Wat later vertelden ze me dat het DNA overeenkwam met het DNA dat op een crimineel feit in Duitsland werd teruggevonden.”

Hoe het parket en de politie er precies in slaagden om de Roemeense verdachte te identificeren én te klissen, is voorlopig nog niet duidelijk. Maar vermoedelijk zorgde het DNA voor een doorbraak in het dossier. Ook advocaat Jasper Bolle wil niet dieper op de zaak ingaan. “Mijn cliënt werkt volledig mee met het onderzoek en zal dat ook blijven doen”, zegt hij. “Voor de rest zullen we hier niet dieper op ingaan.” De raadkamer besliste alvast om de man een maand langer in de cel te houden.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier