Inbreker geïnterneerd voor brandstichting in Brugse gevangenis

© BELGA
Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de internering van een 32-jarige Marokkaan bevolen voor brandstichting in de gevangenis van Brugge. Mohammed A.B. zat in de cel voor een inbraak bij een juwelier in De Haan. In dat dossier werd hij ondertussen tot twee jaar effectieve celstraf veroordeeld.

Op 1 juli 2017 zagen getuigen hoe rond 18.30 uur werd ingebroken in de villa van juwelier H.B. in De Haan. Op dat moment ging het alarm ook af. Mohammed A.B. verliet de woning met een rugzak en wandelde een bos in. Daar werd hij even later opgepakt door de politie. Het onderzoek bracht aan het licht dat 94 juwelen uit de woning van de juwelier waren verdwenen. De juwelen hadden volgens het slachtoffer een totale waarde van 52.700 euro. De buit werd nooit teruggevonden en werd wellicht doorgegeven aan een handlanger of zelfs gewoon achtergelaten in het bos. Op zijn proces ontkende de man de diefstal, maar de rechter veroordeelde hem eind december toch tot twee jaar effectieve gevangenisstraf.

Ondertussen was Mohammed A.B. ook in een ander dossier aangehouden door de onderzoeksrechter. Op vrijdagavond 13 oktober stak hij in zijn cel zijn matras in brand. Het vuur doofde vanzelf en de schade in de gevangenis bleef dan ook beperkt. De gerechtspsychiater kwam tot de conclusie dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar is, waarop de raadkamer vrijdagochtend besloot om hem te interneren. De verdediging kan nog beroep aantekenen tegen die beslissing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier