Inbraakplaag in Oeselgem bij de Chiro en basisschool Mikado

Directrice Els Desmet van school Mikado bij de deur waar de inbrekers hun weg naar binnen vonden. © Foto Nele
Redactie KW

Twee weekends na elkaar werd er ingebroken in de jeugdlokalen en in basisschool Mikado in Oeselgem. En in de Volderstraat werden er fietsen gestolen. Er heerst dus een echte inbraakplaag in de gemeente.

“De eerste inbraak vond plaats op zondag 4 maart in de jeugdlokalen Leieheem”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote. “Langs de achterkant van de jeugdlokalen werd er een ruit kapotgeslagen en zo vonden de inbrekers hun weg naar binnen. Bij de vaststelling konden wij niks gestolen opmerken. Intussen gebeurden de nodige, voorlopige herstellingen. Het raam werd met hout bedekt. Op vrijdag 16 maart deden we spijtig genoeg de vaststelling dat er opnieuw ingebroken werd. Het houten paneel, dat dienst deed als voorlopige herstelling aan het raam, werd opengebroken. Dit keer was het Chirolokaal aan de beurt. De inbrekers namen enkele tombolaprijzen mee, waaronder Zwitserse messen. Daarnaast kan ik ook meedelen dat er in de Volderstraat drie fietsten gestolen werden. En er werd ook vandalisme vastgesteld.”

Maatregelen nodig

Bram D’haenens, hoofdleider Chiro ‘t Sleutelke: “Begin maart werden wij al slachtoffer van vandalisme toen er een ruit werd ingegooid in ons lokaal. Toen waren er geen sporen van inbraak te zien. De gemeente herstelde dat tijdelijk met twee houten platen. Vorige week vrijdag ontdekten we dat er ingebroken was in ons lokaal. De twee houten planken waren verdwenen en vonden we terug in het bosje achter onze lokalen. Dit keer was er duidelijk wel iemand binnengegaan, alle kasten stonden open en waren doorzocht.”

“Omdat wij dit weekend ons jaarlijkse eetfestijn hadden, stonden de prijzen voor onze tombola al klaar. Die werden volledig doorzocht en enkele leuke prijzen werden meegenomen. Andere prijzen werden zelfs gewoon vernield, waardoor we die ook niet meer konden uitdelen. Voor de rest is er niets weg, omdat wij nooit cash geld of andere waardevolle zaken in ons lokaal laten liggen. Dit is al de derde inbraak op minder dan een jaar tijd en wij hopen dat er nu wat meer maatregelen genomen worden om dat in de toekomst te vermijden.”

Twee computers

De inbrekers hadden het ook op de lagere school Mikado langs de Wakkensesteenweg in Oeselgem gemunt. “De eerste inbraak hier op school vond plaats op zondag 4 maart”, vertelt directrice Els Desmet. “Die dag werd er ook ingebroken in het Leieheem. Via een deur aan de achterkant van de school werd er binnengetreden in de kleuterklassen. De deur werd ingestampt en er verdween een oud fototoestel. Op zaterdag 17 maart was het weer van dat. De deur werd na de eerste inbraak voorlopig hersteld met een stuk hout, maar via dezelfde weg geraakten de inbrekers weer binnen. Toen werden er twee oude laptops gestolen. Voor de school is dat een groot verlies. We hebben het financieel niet zo breed en dan stelen ze nog twee computers. Gelukkig is er hier op school geen geld te vinden.”

“Ik hoop echt dat het hiermee zal ophouden. Op vrijdag 23 maart komt de politie langs om alles te bekijken en ons tips te geven hoe we de school beter kunnen beveiligen. Misschien komen er wel camera’s, maar dat kost natuurlijk weer geld. Het is een spijtige zaak dat we de broodnodige centjes aan beveiliging zullen moeten besteden”, besluit Els Desmet.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier