In Poelkapelle gekliste inbrekersbende riskeert jarenlange celstraffen

© Foto a-RB
Redactie KW

Voor de Brugse correctionele rechtbank is de zaak voortgezet tegen een Servische inbrekersbende. Het Openbaar Ministerie vorderde 7 jaar cel voor drie kopstukken van de bende. De verdediging vroeg de vrijspraak voor een reeks feiten. De rechter doet uitspraak op 26 januari.

De inbrekers vlogen in Poelkapelle uit een bocht en eindigden in een etalage van een winkelpand.
© Foto a-RB

De Serviërs zouden in heel Vlaanderen tientallen woninginbraken gepleegd hebben. In steeds wisselende samenstellingen sloegen ze onder andere toe in Diksmuide, Erpe-Mere, Lokeren, Keerbergen en Zottegem. In de nacht van 16 op 17 mei werd de bende opgemerkt in Hooglede. Dankzij het signalement van hun Audi A3 kreeg een politiepatrouille hen diezelfde nacht in de gaten. Na een korte achtervolging misten de Serviërs een bocht, waardoor ze tegen de gevel van een woning en winkelpand belandden in Poelkapelle bij Langemark. Vier verdachten probeerden nog tevergeefs te voet verder te vluchten.

Wellicht slechts het topje van de ijsberg

Volgens het openbaar ministerie kwam tijdens het onderzoek wellicht slechts het topje van de ijsberg aan het licht. De bende maakte vooral juwelen, geld, antiek en elektronica buit. Zeljko R. was verantwoordelijk voor het doorverkopen van die spullen en riskeert hiervoor een celstraf van 15 maanden. Voor de andere beklaagden werden effectieve gevangenisstraffen van 3 tot 7 jaar geëist.

De verdediging merkte op dat heel wat feiten ten onrechte aan hun cliënten worden toegewezen. Volgens meester Johan Platteau, advocaat van de hoofdverdachte, blijkt uit telefonie-onderzoek duidelijk dat zijn cliënt enkele feiten niet kan gepleegd hebben. Franco M. (32) wierp bovendien op dat hij nooit geweld had gebruikt. Meester Platteau vroeg om een straf met uitstel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier