In 2014 werden 562 illegalen gevat op snelwegparkings richting Frankrijk

Redactie KW

Maandagochtend woonden minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris Theo Francken acties tegen mensensmokkelaars bij in Jabbeke.

De acties gericht tegen mensensmokkel speelden zich af op de parking van Jabbeke en Drongen. Er werden honden ingezet en de laadruimtes van de vrachtwagens werden grondig gecontroleerd.

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn vorig jaar 562 illegalen gevat op snelwegparkings richting Frankrijk. Dat zegt hoofdcommissaris Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie bij een controle-actie maandagmorgen in Drongen.

Jabbeke in top 3

In Groot-Bijgaarden werden het meeste illegalen gevat, de parkings in Jabbeke en Drongen vervolledigen de top drie. De illegalen zijn vooral Syriërs, gevolgd door Afghanen en Iraanse mensen. Mensensmokkelaars proberen hen in vrachtwagens te verstoppen zodat ze uiteindelijk via Calais of Duinkerke (Frankrijk) in Groot-Brittannië geraken.

“Als we ons concentreren op bepaalde parkings, dan verplaatst het probleem zich naar andere parkings”

Volgens hoofdcommissaris Jonniaux blijven de cijfers langs de snelwegparkings in de drie provincies min of meer stabiel. In Frankrijk verdubbelde het aantal vorig jaar, al lijkt de problematiek in ons land zich te verplaatsen naar parkings in Vlaams-Brabant, net omwille van de verscherpte controles en de hogere beveiliging van parkings in Oost- en West-Vlaanderen. “Als we ons concentreren op bepaalde parkings, dan verplaatst het probleem zich naar andere parkings”, zegt Jonniaux. Hij ziet twee tendensen. Enerzijds zijn er mensensmokkelaars die illegalen vanuit het binnenland op de parkings in Groot-Bijgaarden en Drongen in vrachtwagens verstoppen, anderzijds worden illegalen vanuit Frankrijk met wagens naar parkings vanaf Brugge gebracht.

Naast inzet van verschillende politiediensten, gerecht en bestuurlijke overheden, nemen ook de parkingsuitbaters maatregelen. Zo werd in Drongen ruim anderhalf jaar geleden een omheining naast de parking geplaatst, bovenop het uitdiepen van een gracht, de installatie van een camerasysteem en nieuwe verlichting. In juni vorig jaar werd de parking langs de E40 in Westkerke dan weer gesloten, dat proefproject wordt in april geëvalueerd.

In Gent gaat maandagmorgen een ‘rondetafel’ door over de problematiek van mensensmokkel langs snelwegparkings. Die wordt bijgewoond door vertegenwoordigers uit verschillende politiediensten, parketten, bestuurlijke overheden waaronder de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen en de burgemeesters van Gent en Jabbeke. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) woont de rondetafel bij, net als vertegenwoordigers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Jambon was maandagochtend op een controle-actie in Jabbeke aanwezig, Francken nam er nog een controle in Drongen bij

(MVN/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier