Illegalen werkten in carwash in ruil voor beetje eten

Redactie KW

Twee voormalige carwashuitbaters zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 15 maanden voor mensenhandel en een aantal sociale inbreuken. Balbir S. en zijn zoon Kawarjit stelden illegalen te werk zonder hen te vergoeden.


De bal ging aan het rollen na een controle door de sociale inspectie op 24 april 2012. In de carwash van de familie S. in Torhout werden twee illegalen aangetroffen. Een andere werknemer bleek helemaal niet correct ingeschreven. Ook bij een eerdere controle in september 2011 waren al onregelmatigheden vastgesteld. Procureur Manuel Manderick omschreef de feiten als economische uitbuiting. “Iedereen werkte er in ruil voor een beetje eten. Van geld of een andere vergoeding was geen sprake.”

Arianne Vandecasteele, advocate van de beklaagden, wierp op dat de huiszoeking niet correct verlopen was. Voorts merkte meester Vandecasteele op dat nooit werd vastgesteld dat er effectief illegalen aan het werk waren. Nochtans maakte de sociale inspectie melding van twee Indische mannen die de binnenkant van een wagen stofzuigden. Bovendien bevestigde Balbir S. op de zitting dat hij mensen liet werken in ruil voor eten.

Vader en zoon S. werden door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel. Ze zijn ook voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt en moeten elk een boete van 3.000 euro betalen. Beide beklaagden werden wel vrijgesproken voor mensensmokkel.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier