Illegalen aan het werk in carwash in Kortrijk

Stefan Vankerkhoven

Op 25 juni voerden politie en inspectie een controle uit in de handcarwash gelegen aan de Magdalenastraat in Kortrijk.

Daar waren twee Pakistanen en een Afghaan aan het werk waren zonder dat ze gerechtigd waren arbeid te verrichten. De beide personen uit Pakistan bleken illegaal in het land te verblijven, en werden op bevel van de dienst vreemdelingenzaken overgebracht naar het Centrum voor Illegalen in Brugge.

Dat in deze handcarwash opnieuw inbreuken werden vastgesteld, is opmerkelijk, gezien de politiediensten zowel in april als midden juni al twee gelijkaardige controles in deze uitbating hadden verricht, en er toen ook telkens opnieuw inbreuken werden vastgesteld. De personen die toen aan het werk waren, staken naar eigen zeggen een handje toe voor kost en inwoon.

De uitbaters van de handcarwash in Kortrijk baten ook een recent opgestarte handcarwash uit in Wervik, waar op 24 april ook al sociale inbreuken werden vastgesteld: één persoon die er aan het werk was verbleef toen zonder meer illegaal in het land. De carwash in Wervik werd toen gesloten tot men zich in regel stelde met de economische wetgeving.

Gearresteerd

De Kortrijkse uitbater werd op 25 juni gearresteerd voor verhoor. De inkomsten van de carwash, alsook de industriële stofzuigers en hogedrukreiniger werden in beslag genomen. Na verhoor werden de uitbater vrijgelaten.

Mensenhandel

Het feit dat de politiediensten over gans de provincie met de regelmaat van de klok met de inspectiediensten op pad gaan om controles te verrichten om mensenhandel en sociale fraude te detecteren, en daarbij een risicosector zoals de handcarwashes niet uit het oog verliezen, lijkt bepaalde personen helemaal niet af te schrikken. In april 2014 werden uitbaters van een carwash in Kuurne nog veroordeeld wegens mensenhandel en sociale fraude, en in november 2014 ondergingen uitbaters uit Torhout voor de Brugse correctionele rechtbank hetzelfde lot omdat personen er economisch werden uitgebuit.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier