Illegale arbeiders kregen zelfs de beloofde 30 euro per dag niet

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Oostendenaar van Indiase origine tot 12 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor mensenhandel. Yash P. (40) stelde twee illegalen te werk op een bouwwerf in Brugge.

De verdachte werd op 23 mei 2014 aangehouden na een observatie van zijn handel en wandel. Tijdens het onderzoek werd onder andere vastgesteld dat hij twee illegalen had tewerkgesteld bij de renovatiewerken aan zijn woning. Daarnaast legden de slachtoffers belastende verklaringen af over hun werkomstandigheden en over de manier waarop ze betaald werden. Aan Eric K.N. was 30 euro per dag beloofd, maar na zes dagen werken had de Keniaan nog niets gekregen. Sajaan S. kreeg amper 50 euro voor vier dagen werk.

Geldnood

De verdediging ontkende de inbreuken op de sociale wetgeving niet. Yash P. hield wel vol dat er geen sprake was van mensenhandel. Zo zouden de slachtoffers uit geldnood zelf aan P. gevraagd hebben om voor hem wat klusjes uit te voeren.

De rechter achtte alle feiten bewezen en veroordeelde Yash P. tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel. De Indiase Oostendenaar kreeg bovendien een geldboete van 12.000 euro opgelegd, waarvan 3.000 euro effectief. P. is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier