Ieperse agent schuldig aan aftuigen 19-jarige student in Zeebrugge

Redactie KW

Een politieagent van de zone Arro Ieper die een 19-jarige student uit Menen met zijn matrak aftuigde tijdens een oefening in Zeebrugge, heeft zes maanden celstraf met uitstel gekregen.

Op 2 mei 2013 namen de leerlingen Maatschappelijke Veiligheid aan het MSKA Roeselare deel aan een grootscheepse oefening op een ferry in Zeebrugge. Een tachtigtal politieagenten nam deel aan de oefening, waarbij de leerlingen in de huid kropen van vluchtelingen en uit het ruim van de ferry moesten proberen te ontsnappen. Zo konden ze de aanpak van de politie aan den lijve ondervinden. Voor een van de leerlingen was dit letterlijk te nemen.

Toen een vijftal leerlingen op een bepaald moment ingesloten raakten in een gang van het schip, liep het fout. De jongelui beslisten om zo snel mogelijk op de agenten af te stormen en tussen hun schilden door te glippen. Een 19-jarige student uit Menen liep bij dit manoeuvre een gapende hoofdwonde op, die in het ziekenhuis genaaid diende te worden. Over wat er juist gebeurde liepen de versies achteraf uiteen. Het slachtoffer kreeg naar eigen zeggen twee rake klappen van de matrak van C.B., een 35-jarige politieagent van de zone Arro Ieper. Het Brugse parket sloot zich aan bij die stelling en vervolgde de agent voor opzettelijke slagen en verwondingen.

“Deze veroordeling slaat echt nergens op”

De agent zelf beweerde dat de jongeman tegen zijn schild aanliep en daardoor ten val kwam. De rechter achtte de agent toch schuldig en veroordeelde hem maandag tot zes maanden celstraf met uitstel. Aan zijn slachtoffer, die een blijvend litteken aan het incident overhield, moet hij 3.000 euro schadevergoeding “Deze veroordeling slaat echt nergens op”, reageert advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die de vrijspraak gevraagd had voor zijn cliënt. “We gaan uiteraard in beroep.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier