Ieper pakt sluikstorters streng aan met GAS-boetes

Foto dvdb
Redactie KW

Met 145 GAS-boetes, meer dan dubbel zo veel als het jaar daarvoor, was Ieper in 2015 met voorsprong koploper in de streek. Ruim driekwart van die GAS-boetes ging naar sluikstorters, een praktijk waaraan het stadsbestuur en de stadswachten extra aandacht schonken.

Ieper is net als vorig jaar koploper in de Westhoek in het uitdelen van GAS-boetes. Met 145 effectieve GAS-boetes zien we zelfs meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014. “Er was in Ieper ongeveer één effectieve GAS-boete per 250 inwoners”, zegt burgemeester Jan Durnez. “Meer dan 75 procent (111) ervan werd uitgeschreven voor sluikstorten. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2014. De reden is dat onze stadswachten in 2015 bijzondere aandacht schonken aan sluikstorten. Al bij al valt het cijfer in Ieper nog mee, zeker als je het vergelijkt met andere West-Vlaamse steden zoals Oostende en Brugge.”

Ieper is ook de enige stad of gemeente in de regio die GAS-boetes gaf aan minderjarigen. “Er werden zes GAS-boetes van 30 euro opgelegd aan minderjarigen”, vervolgt Jan Durnez. “Twee voor skateboarden of skeeleren op natuursteenelementen en vier voor het verstoren van de openbare orde. Daarnaast werden zeven boetes opgelegd voor nachtlawaai en zes voor het niet vermelden van de huurprijs van woningen.”

“Niet voor het geld”

Ook in Poperinge is het aantal GAS-boetes vorig jaar gestegen ten opzichte van 2014. In 2015 werden er in de hoppestad 71 effectieve GAS-boetes gegeven, goed voor een totaalbedrag van 7.362 euro. In 2014 waren dat 52 effectieve GAS-boetes, goed voor 5.342 euro. Toch is het nog steeds veel minder dan het recordjaar 2013, toen er 125 effectieve boetes werden uitgeschreven voor een totaalbedrag van bijna 12.000 euro. “Je ziet dat het aantal dossiers relatief constant blijft”, zegt burgemeester Christof Dejaegher. “Het gros van die boetes betreft sluikstorten, wildplassen, verbranden van afval en inname van het openbaar domein zonder vergunning. Andere inbreuken zijn beperkt. Voor zover ik weet hebben we geen GAS-boetes gegeven aan minderjarigen. We doen het niet voor het geld: het administratief werk weegt meer door dan de opbrengst van de boetes.”

(TOGH – foto dvdb)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier