Iedereen zag familie Broos als een hecht gezin, beschuldigde omschreven als ‘dictator’

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Willem Broos (74) zijn woensdag de laatste moraliteitsgetuigen aan het woord gekomen.

Volgens alle kennissen vormden de beschuldigde en de slachtoffers Peter Broos (46) en Maria Housen (75) een hecht gezin. Niemand had de feiten verwacht.

“Peter was socialer dan zijn vader, maar ze hadden een goede band. Ze kwamen overeen zoals goede vrienden”, aldus Rudy Stubbe. Datzelfde beeld bevestigde ook een groothandelaar waar Willem Broos vaste klant was. “Hij sprak meestal over zaken, maar ook over zijn vrouw, zijn zoon en hun reizen. Hij zag zijn zoon graag, zeker weten.”

Peter en zijn vrouw mochten niet genieten van hem

Willem Broos hield zijn gezin wel stevig onder de knoet volgens de getuigen. “Peter en zijn vrouw mochten niet genieten van hem. Ze hadden geen privacy. De winkel was te zwaar voor Peter alleen, die jongen heeft daar veel over geklaagd”, aldus Jeannine Broeders. Peter Broos schikte zich naar de wensen van zijn vader. “Hij had niets te zeggen, maar had wel respect voor zijn vader. Ik heb wel nooit ruzie meegemaakt tussen hen. Je voelde dat hij dominant was, maar dat ging er vriendelijk aan toe tussen hen”, getuigde Patrick Knockaert.

Bij zijn kameraden van de wielerclub stond de beschuldigde bekend als egoïstisch en gierig. “Hij dacht altijd aan zichzelf. Hij wilde de baas zijn over ons als we gingen rijden. Wij waren zijn onderdanen.” Toch deden de wielertoeristen inspanningen om Broos bij de groep te houden. “Hij kon helaas niet rijden zoals wij, maar hij deed zijn best. Marcel en Rudy bleven dan bij hem. Ik ken hem als een keiharde zakenman. Het is een nukkig en eigenzinnig persoon, een soort dictator”, aldus Rudy Stubbe.

Het is een nukkig en eigenzinnig persoon, een soort dictator

Over het karakter van de slachtoffers hadden de getuigen wel lovende woorden. “Ik vond dat een vriendelijke, lieve dame. Als het rustig was in de winkel kon ik wel met haar praten”, getuigde een jobstudent. Peter Broos was altijd vriendelijk en in voor een grapje. “Peter is zacht en volgzaam, een goede werker ook. We zijn elkaar wat uit het oog verloren toen hij moest beginnen helpen in de winkel”, vertelde een klasgenoot.

Donderdagochtend komen psychiater Paul Lodewyck en twee politiemensen aan het woord. Daarna starten de pleidooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier