Hulpkok uit Hooglede ‘weet niet waarom hij Kimberley wurgde’

Jean Pierre Terryn

Een maand voor zijn assisenproces wegens moord weet Kenny Terryn nog altijd niet waarom hij op 12 september 2014 in hun flat in Hooglede zijn Kimberley wurgde.

Boudewijn Desmet, die als voorzitter het assisendebat zal leiden, herhaalde op de preliminaire zitting in het Brugse gerechtshof dat hij uit het dossier opmaakt dat de nu 24-jarige beschuldigde nog steeds geen duidelijk motief heeft waarom hij Kimberley Courtens (20) naar het leven stond.

“‘t Is een triestige zaak. Besef dat zo’n toeren zware gevolgen hebben“, sprak hij tot de jonge dader.

Er komen 58 getuigen

De zitting, waarop de nodige schikkingen worden getroffen met het oog op het proces, nam hooguit een kwartier in beslag. Centraal stond de samenstelling van de getuigenlijst. Openbaar ministerie, noch de verdediging en de burgerlijke partij hadden daarover opmerkingen. Op het proces komen 58 getuigen aan bod.

“Besef je dat zulke toeren zware gevolgen hebben”

Kenny Terryn uit Houthulst en Kimberley Courtens, die in Avelgem opgroeide, raakten smoorverliefd. Ruim een maand voor de feiten ging het stel samenwonen op een appartement in het centrum van Hooglede. Niets leek vermoeden dat Kenny Terryn zijn Kimberley het leven zou ontnemen. De jonge man zat er al een tijdje mentaal door en bleef thuis van zijn werk als hulpkok in de Pizza Hut in Roeselare. Specialisten en psychiaters vonden de oorzaak niet. Kimberley, die gezinshelpster was, stond hem voortdurend bij en zei dat het wel goed zou komen.

Gedumpt in gracht

Omstreeks het middaguur op 12 september twee jaar geleden hadden de twee het opnieuw over zijn problemen. Er deed zich een korte discussie voor, maar die werd al gauw bijgelegd. Kenny Terryn wou het goed maken met een kus. Kimberley trok zich terug, waarop hij haar bij de keel greep en twee minuten zijn handen rond haar hals klemde. Hij dumpte het lijk twee kilometer verder in een gracht in de Kleine Stadenstraat.

Kenny Terryn moet zich verantwoorden voor moord, maar zijn advocaten betwisten de voorbedachtheid. Een motief is nooit gebleken. Mogelijk liet hij zich door voorspellingen van een kaartlegster leiden om van zijn depressie af te geraken. Die kaartlegster was de moeder van een ex-liefje van Terryn, die hem mogelijk zijn nieuwe liefde en geluk niet gunde.

Een van de laatste ‘echte’ assisenprocessen

Het is één van de laatste processen die door de volksjury van het West-Vlaamse assisenhof wordt beslecht. De jury wordt samengesteld op maandag 7 november. Het eigenlijke proces loopt van 10 november tot 17 november. Advocaten Jelle Dejaegher uit Brugge en Chris Vandenbogaerde uit Kortrijk verdedigen de dader. De nabestaanden van Kimberley, onder wie haar ouders, broer en grootouders doen een beroep op Jan Leysen en Joke Vanbelle uit Kortrijk.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier