Huiszoekingen in corruptie-onderzoek naar vrederechter uit Oostende

*** TODAY'S BELGA ARCHIVE PICTURE *** 20131216 - BRUSSELS, BELGIUM: State Secretary for Repression of Fiscal and Social Fraud John Crombez pictured during a plenary session of the Chamber at the federal parliament, in Brussels, Monday 16 December 2013. There will be plenary session everyday on this last working week for parliament members, before end of year celebrations. BELGA PHOTO ERIC LALMAND © Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez heeft klacht ingediend tegen de vrederechter. (Foto Belga)
Redactie KW

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar een vrederechter in Oostende die verdacht wordt van belangenneming en corruptie. “Er wordt nagegaan of de man zijn ambt misbruikt zou hebben om zich op ongeoorloofde wijze te verrijken”, zegt woordvoerder Dominique Debrauwere van het Gentse parket-generaal.

Het parket-generaal heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd en er is een onderzoeksrechter-raadsheer aangesteld. Het onderzoek gaat over belangenvermenging, corruptie en knevelarij, of afpersing door een ambtenaar. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in het vredegerecht in Oostende en in de woning van de vrederechter. De man is voorlopig niet opgepakt of aangehouden. Verdere verhoren zullen meer duidelijkheid moeten brengen in de zaak, zegt het parket-generaal.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez heeft klacht ingediend tegen de vrederechter. “Het is zo dat er de afgelopen maanden verschillende getuigen bij mij zijn gekomen die los van elkaar gelijkaardige verhalen vertelden over wat er gebeurde op het vredegerecht in Oostende. Eigenlijk is het zo dat ik op basis van die getuigenissen onderzoeksdaden heb gevraagd”, zei Crombez aan de VRT.

Vrederechter niet aangehouden

Het onderzoek is gestart op basis van gegevens die het parket-generaal bereikte, zegt woordvoerder Dominique Debrauwere. “Het parket-generaal was niet op de hoogte van de informatie van de staatssecretaris. De vrederechter is niet aangehouden en werd ook niet opgepakt ter zitting. Er wordt nagegaan of de man zijn ambt misbruikt zou hebben om zich op ongeoorloofde wijze te verrijken. De kwalificaties belangenvermenging, corruptie en knevelarij zijn voorlopig. Het onderzoek zal moeten uitmaken of die kwalificaties weerhouden kunnen worden.”

De voorzitter van de rechtbank van Brugge zou donderdag beslissen of de vrederechter gedurende het onderzoek geschorst wordt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier