‘Horrornanny’ vraagt vrijspraak en herkwalificatie

Redactie KW

In de zaak tegen een 34-jarige Amerikaanse nanny heeft de verdediging de vrijspraak gevraagd.

Aubrey A. zorgde in de zomer van 2011 voor de tweeling van een koppel Luxemburgers. Tijdens hun vakantie in Knokke belandden de twee baby’s met gebroken polsen in het ziekenhuis. Hun nanny vertrok korte tijd later terug naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd ze in 2013 door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek tot vier jaar effectieve celstraf veroordeeld. In de Amerikaanse staat Utah zou ze ondertussen ook veroordeeld zijn voor onopzettelijke kindermishandeling.

Gewoon gestruikeld

Aubrey A. ging akkoord met haar uitlevering aan België en zit daarom sinds begin juli in de gevangenis van Brugge. Ze tekende verzet aan tegen haar veroordeling, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden. Op de vorige zitting werd een tegenexpert van de verdediging als getuige gehoord. Volgens dokter Jan Bolt biedt het dossier geen zekerheid over de precieze oorzaak van de breuken bij de slachtoffers. Volgens meester Buytaert zijn er verschillen tussen de verslagen van alle deskundigen in het dossier. Op basis van twijfel vroeg de verdediging daarom voor de feiten op één van de slachtoffertjes de vrijspraak.

Over de andere baby bleef de beklaagde bij haar standpunt. Aubrey A. zou gestruikeld zijn en zou het kindje tijdens die valpartij bij de armen gegrepen hebben. Haar raadsman meester Yen Buytaert merkte op dat zijn cliënte onmiddellijk na dat voorval zelf de ouders van de tweeling verwittigde. De verdediging vroeg voor dit feit dan ook de herkwalificatie van opzettelijke naar onopzettelijke slagen en verwondingen.

Geen accidentele breuken

De burgerlijke partij is van mening dat de breuken niet accidenteel kunnen ontstaan zijn. “Er zijn foto’s van daags na de feiten. Daarop is volgens verschillende deskundigen geen spoor van een botziekte te zien. Integendeel, het gaat om fracturen die specifiek zijn voor kindermishandeling”, aldus meester Thomas Soete.

De rechter doet uitspraak op 19 januari.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier