Hormonenflik uit Kortrijk schrijft memoires

Redactie KW

De strijd tegen hormonen en doping staat op een laag pitje en moet dringend weer aangezwengeld worden

Dat is de opmerkelijke uitspraak van een voormalig speurder van de federale politie in Kortrijk. De man maakte deel uit van de befaamde onderzoekscel die de moord op veearts Karel Van Noppen oploste en oud-renner Johan Museeuw tot dopingbekentenissen dwong. Martin Carrisssemoux is met pensioen en heeft een boek uit: “Memoires van een hormonenflik”.

In het boek neemt Martin Carrissemoux geen blad voor de mond. Als hormonen- en dopingspeurder kon hij niet tot het bot gaan. Hij werd op een zijspoor gezet door zijn oversten. Waarom weet hij niet. Onder druk van machtige belangengroepen, denkt hij.

Wespen

Martin beet zich vast in ophefmakende dossiers: hij kreeg de Karel Van Noppen-prijs voor zijn verdienstelijk speurwerk in de moordzaak. Of de dopingzaak Landuyt die Johan Museeuw in nauwe schoenen bracht. Opmerkelijk: van codetaal “wespen, gesneden brood of kevers” is nooit sprake geweest in het dossier.

Herald

Drie keer lag Martin onder vuur, zoals bij de zware schietpartij op de E17 in Kortrijk. Met terroristen uit het Noord-Franse Roubaix. Eén van hen stierf ter plekke. Het meest emotionele moment in zijn carrière was de ramp met de Herald Of Free Enterprise. De identificatie van slachtoffers was heel zwaar, zeker bij de kinderen. “De flikken zijn macho’s. Een traantje dat mag niet”, zegt hij. “Maar één ding blijft me altijd bij: Toen een kleintje werd binnengebracht met een beertje in zijn handen. Er liepen honderden mensen in de zaal maar het werd muisstil als er een kleine binnenkwam. Dat greep iedereen aan”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier