Horeca-uitbater uit Westende krijgt celstraf voor sociale inbreuken

Redactie KW

Ludo M. drukte ook 58.000 euro onrechtmatige ziekte- en werkloosheidsuitkeringen achterover. Het OM had 2 jaar effectief gevorderd.

In het voorjaar en de zomer van 2015 stelden de inspectiediensten bij verschillende controles tal van inbreuken vast in de zaken van de beklaagde. Zeven Poolse werknemers bleken bijvoorbeeld niet correct via Dimona aangemeld. M. baat in Westende een hotel, een eetcafé en een restaurant uit. Eind augustus werd de zaak verzegeld, waarop het zegel werd verbroken door de beklaagde. Hij ontving ook ten onrechte 37.000 euro werkloosheidsuitkering en 21.000 euro ziekte-uitkering. Zijn Poolse echtgenote riskeerde 1 jaar effectief voor haar rol in de zaak. De arbeidsauditeur vroeg voor beide beklaagden en hun horecazaken een uitbatingsverbod en een sluiting van 3 jaar.

De verdediging merkte op dat de werknemers zich op geen enkele manier uitgebuit voelden. Advocaat Samuel Debruyne hamerde ook op het feit dat alle inbreuken ondertussen geregulariseerd werden. Voor Ludo M. stelde de advocaat een werkstraf voor. Zijn echtgenote Anna G. (35) zou geen rol gespeeld hebben in de horecazaken en vroeg de vrijspraak. Beide beklaagden werden eerder al veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

Ludo M. en Anna G. werden uiteindelijk tot respectievelijk 18 en 10 maanden effectieve celstraf veroordeeld. In totaal moeten de beklaagden en hun bedrijf een boete betalen van 176.400 euro, waarvan 84.000 euro met uitstel. Twee van de drie horecazaken moeten een jaar gesloten worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier