Horeca-uitbater uit De Haan naar de cel na uitbuiting van Hongaren in zaken aan de kust

14/09/16 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

De Brugse strafrechter heeft een 58-jarige horeca-uitbater uit De Haan tot één jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor een waslijst aan sociale inbreuken. Danny V. betaalde zijn Hongaarse werknemers te weinig, maar sjoemelde onder andere ook met hun deeltijdse contracten.

Horeca-uitbater uit De Haan naar de cel na uitbuiting van Hongaren in zaken aan de kust

© Jeff Kubina

Op 22 augustus 2013 voerden de inspectiediensten een controle uit in Hotel des Brasseurs in De Haan en in de Oostendse restaurants Le Basque en St. Pierre. Het onderzoek maakte snel heel wat inbreuken op het arbeidsrecht en op het socialezekerheidsrecht duidelijk. Volgens de arbeidsauditeur werd er massaal fraude gepleegd met de deeltijdse contracten van de Hongaarse werknemers. Er werd per maand ook 250 euro loon afgehouden voor kost en inwoon. De werknemers moesten zes dagen per week tot dertien uur lang werken. Voor die overuren werden ze niet correct betaald. Daarnaast bleek bij het opmaken van de contracten ook dertien keer gebruik te zijn gemaakt van valse documenten.

De verdediging probeerde de inbreuken te kaderen. "V. en zijn echtgenote Christine L. kozen voor Hongaren omdat ze moeilijk aan personeel geraakten. Van uitbuiting was geen sprake, ze waren allemaal positief over hun baas. Met het aanpassen van de deeltijdse contracten was ook geen kwaad opzet gemoeid", aldus meester Kris Vincke.

Geen uitstel meer mogelijk

De rechter oordeelde dat alle feiten bewezen waren. "Er werd beoogd om frauduleus zo veel mogelijk te verdienen door de uitbuiting van Hongaarse werknemers en hen zo weinig mogelijk loon te betalen", klinkt het in het vonnis. Danny V. kon door zijn gevuld strafblad geen straf met uitstel meer krijgen. Hij werd veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf. Zijn vrouw Christine L. (56) kreeg voor haar rol in het dossier een geldboete opgelegd van 28.800 euro, waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!