Hoogtechnologische scanners tegen drugs- en mensensmokkel aan Westkust

© Getty Images
Redactie KW

In de strijd tegen drugs- en mensensmokkel zet de politiezone Westkust binnenkort hoogtechnologische scanners in. De zone doet namelijk mee aan het SafeShore-project van de Europese Commissie.

In 2017 zal de kustlijn van De Panne en Nieuwpoort permanent bewaakt worden om de grens te beschermen.

“Wat meer voorkomt dan gedacht, is drugssmokkel over de landsgrenzen door middel van kleine drones. Die stijgen op uit kleine bootjes. Vaak blijven die drones onder de radar omdat ze zo laag vliegen. Ook duwen mensensmokkelaars vluchtelingen op zodiacs om de oversteek te maken”, aldus Nico Paelinck van de politiezone Westkust. De Europese Commissie lanceert namelijk een proefproject inzake hoogtechnologische grensbewaking en de politiezone Westkust tekende daar op in.

“In het voorjaar van 2017 beginnen de eerste testen en daarbij worden hoogtechnologische scanners, die beelden analyseren, radiogolven opnemen en geluiden registreren aan de kustlijn geplaatst. Elke scanner heeft een radius van 300 meter en scant in 3D. Elke scanner overlapt dan weer 50 meter met een andere. “We hebben 300.000 euro aan subsidies ontvangen voor het project en mogen de toestellen houden na de testfase. In totaal zal die achttien maanden duren”, besluit Paelinck.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier