Hond is volgens rechter geen wapen, weerspannige man krijgt dier terug

Redactie KW

De Kortrijkse strafrechter heeft dinsdag geoordeeld dat een stafford terriër niet als wapen gebruikt is. .

Vorige week had het openbaar ministerie op basis van die tenlastelegging de verbeurdverklaring van het dier gevraagd. De man, die zijn hond dus mag houden, krijgt wel een effectieve celstraf van zes maanden voor weerspannigheid

Op 20 juni werd de man, vergezeld door zijn hond, staande gehouden door politieagenten. Een passant had hen gewaarschuwd dat er een mes verborgen zat in de halsband van het dier. Er ontstond vervolgens een hevige discussie. De verbalisanten verklaarden dat de man op een gegeven moment iets naar zijn hond riep, waarop het dier hen aanviel. Omdat de hond op die manier als wapen zou gebruikt zijn, vroeg de openbare aanklager dat het dier verbeurdverklaard zou worden.

De strafrechter van de correctionele rechtbank oordeelde echter dat die tenlastelegging niet bewezen is. “De verbalisanten begrepen niet wat de beklaagde naar zijn hond riep. Bovendien heeft het dier niemand gebeten, enkel een paar keer gehapt”, meende ze. Tenzij het openbaar ministerie in beroep gaat tegen die uitspraak, krijgt de beklaagde zijn terriër dus binnenkort terug.

Omdat de man in staat van wettelijke herhaling verkeert, krijgt hij voor zijn weerspannig gedrag tegenover de politie wel een effectieve celstraf en geldboete opgelegd: zes maanden en 600 euro.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier