Hof van beroep in Gent handhaaft straf voor cannabisboer Patrick Lagrou

21/09/16 om 16:19 - Bijgewerkt om 19:42

Zijn vrouw werd veroordeeld tot drie jaar cel, zij het nu wel met uitstel.

Hof van beroep in Gent handhaaft straf voor cannabisboer Patrick Lagrou

© Kurt Desplenter

In 2009 werden bij Patrick Lagrou in Zandvoorde 17.000 cannabisplanten gevonden, de grootste plantage in Europa tot dan. Lagrou vluchtte naar Thailand, maar werd in 2014 opgepakt en uitgeleverd aan België.

In Ieper werd hij veroordeeld tot 5 jaar cel. In beroep hoopte hij nu op een mildere straf. Zijn vrouw is zwaar ziek en hij gaf aan zijn verdere leven te willen voortzetten in Thailand. Maar omdat Lagrou al eens eerder was veroordeeld en in staat van wettelijke herhaling verkeerde, vond het hof een lichtere straf niet opportuun. De voorzitter haalde aan dat er eigenlijk minstens 8 jaar had moeten worden uitgesproken, maar rekening houdend met de redelijke termijn, bleef de straf van vijf jaar uiteindelijk behouden.

Rekening houdend met de fysieke toestand van zijn vrouw, kreeg zij drie jaar met uitstel voor vijf jaar opgelegd. Ook hier zou de straf met minstens twee jaar hoger zijn uitgevallen als het proces zo lang niet had aangesleept.

In totaal werd ook voor 2,4miljoen euro aan inkomsten verbeurd verklaard, dat is ongeveer een miljoen euro minder dan in eerste aanleg.

Lagrou zelf weigerde te verschijnen voor het hof, volgens zijn advocaat onder meer uit schrik voor een mediacircus. Patrick Lagrou verblijft momenteel nog steeds in de gevangenis, inmiddels al bijna twee jaar. Door zijn veroordeling tot vijf jaar cel en enkele veroordelingen uit het verleden die nog moeten uitgevoerd worden, vorderde het openbaar ministerie zijn onmiddellijke aanhouding zodat hij niet onmiddellijk kan worden vrijgelaten. "Gezien zijn belangen in Thailand is de kans groot dat hij zich aan zijn straf onttrekt groot", oordeelde het hof. Lagrou kan dus nog niet meteen zijn vervroegde vrijlating aanvragen.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!