Hof van Assisen : zoon van verdachte wil zo snel mogelijk terug bij zijn moeder zijn

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) heeft de raadsman van de 16-jarige zoon van de beschuldigde zijn pleidooi gehouden.

Meester Kris Vincke nam over de schuldvragen geen standpunt in, maar benadrukte wel dat P. zo snel mogelijk terug bij zijn moeder wil zijn.

“Wat mij bedroefd maakt in dit dossier, is vooral dat het oorlog is tussen de twee families. Ik zal niet toestaan dat P. in het midden tussen de twee troepen komt te staan.” Meester Vincke merkte op dat P. ook opkeek naar zijn stiefvader Wesley Casselein. “De kleine Dimfy is gestorven, maar ze rust niet. Gun haar die rust en ga dan niet op het kerkhof aan het zerkje een hopeloze strijd gaan voeren.”

Zijn innige wens is natuurlijk dat zijn mama zo vlug mogelijk terug bij hem is

Woensdag legde de 16-jarige broer van Dimfy een moedige getuigenis af. Het OM en de familie Casselein hadden zich hier eerst tegen verzet. “Zijn innige wens is natuurlijk dat zijn mama zo vlug mogelijk terug bij hem is. Misschien bestond er daarom schrik over zijn getuigenis.” P. leek in niets nog op het probleemkind van drie jaar geleden. “Het is een enorm verschil met zijn videoverhoor. De symbiose tussen zijn moeder en zijn oma was heel giftig voor hem. Nu is hij een zeer zorgzame jongen geworden.”

Elke schoolvakantie trekt de jongeman vanuit zijn woonplaats Turnhout naar de gevangenis om zijn moeder te bezoeken. “Ze bellen ook iedere dag om klokslag 18 uur. Voor hem is dat het hoogtepunt van de dag.” Enkele dagen geleden vertelde hij het hele verhaal aan zijn klasgenoten. “Zijn grootste schrik is om gezien te worden als de zoon van een moordenaar. Hij kan in zijn moeder dan ook geen moordenaar zien.”

Voor P. is het uitgesloten dat zijn zusje uit wraak om het leven werd gebracht. “Hij staat op een rondpunt en heeft keuze uit drie straten. Naast de straat van de wraak is er ook die van het ongeluk en die van de wanhoop. Misschien was ze zo vergroeid met haar dochtertje dat ze haar niet kon achterlaten. Hij weet het niet, maar hij hoopt natuurlijk dat het de weg van het ongeluk is, namelijk dat het om een ongeluk ging. Hij wil mama mee naar huis, dat is de kern van alles.”

Tenslotte vroeg meester Vincke nog aan de beschuldigde om minstens aan haar zoon de volledige waarheid te vertellen. “Kies niet de leugen als gemakkelijkste weg. Vandaag of morgen zal de juridische waarheid vallen voor hem. Ik leg zijn lot uiteindelijk voor een stuk in jullie handen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier