Hof van Assisen : Verdediging neemt wetsdokter onder vuur

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Petra Vandenbussche (39) is de wetsdokter aan het woord gekomen.


Volgens dokter Floré had ook een gezond kind amper overlevingskansen bij een vergiftiging met Malathion. Johan Platteau, advocaat van de beschuldigde, nam de gerechtsdeskundige op de korrel.

Aron Dedier (9) dronk op 15 mei 2011 een mengsel van limonade en Malathion. Hij werd enkele weken in coma gehouden en overleed uiteindelijk op 3 juni. Wetsdokter Hubert Floré stelde vast dat de longen van het slachtoffer heel zwaar aangetast waren. “De doodsoorzaak is dus het laattijdig maar rechtstreeks gevolg van de intoxicatie met Malathion. Daardoor zijn de longen volgelopen met vocht, waardoor hij moeilijk te beademen was.”

“Ziekte speelde geen rol bij overlevingskansen”

Het slachtoffer leed aan mucoviscidose, maar die ziekte speelde volgens de deskundige geen rol bij zijn overlevingskansen na de vergiftiging. “Het merendeel van de gezonde kinderen van dezelfde leeftijd en gewicht zou ook overleden zijn bij inname van die grote hoeveelheid.” Op vraag van de verdediging kon dokter Floré echter niet zeggen om hoeveel Malathion het precies ging. “Ik zal in alle nederigheid bekennen dat ik dat niet weet.”

Daarop begon meester Platteau vragen te stellen over de eerdere ziekenhuisopnames van Aron. Al zeven jaar voor de feiten was bij de beschuldigde immers het syndroom van Münchhausen by proxy vastgesteld. De verdediging verweet de getuige dat hij beweerde een brief van het Zeepreventorium niet gelezen te hebben. “Meester, het wordt stilletjes aan genoeg, ik ben hier niet de beklaagde”, reageerde dokter Floré. Om de gemoederen te bedaren, schorste voorzitter Boudewijn Desmet de zitting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier