Hof van Assisen : Openbaar aanklager vordert 21 jaar

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Eerder werd de vrouw uit Eernegem schuldig bevonden aan de gifmoord op haar zoontje Aron Dedier (9). De verdediging vroeg om rekening te houden met zes verzachtende omstandigheden.


© Kurt Desplenter

De openbaar aanklager startte zijn requisitoir door opnieuw te wijzen op de gruwel van de feiten. Daarnaast merkte Christophe Bergez een emotionele oppervlakkigheid op bij de beschuldigde. “Liegen en manipuleren zijn stabiele karaktertrekken bij haar, dat wijst op een gebrek aan schuldgevoel.”

Petra Vandenbussche deed ook voortdurend aan schuldverschuiving. “Ze wilde haar eigen vel redden, boven dat van Aron.” In het belang van de maatschappij vindt de procureur-generaal een lange gevangenisstraf noodzakelijk. Er zijn immers weinig kansen op een geslaagde therapie.

“Wel nog een toekomst”

Toch ziet het openbaar ministerie verzachtende omstandigheden in haar blanco strafblad en haar moeilijk leven. “Ik vorder in eer en geweten 21 jaar opsluiting. Dat is de terechte prijs die ze moet betalen. In tegenstelling tot Aron die op zijn 9 jaar de aarde heeft moeten verlaten, heeft zij wel nog een toekomst.”

Meester Johan Platteau, advocaat van Vandenbussche, verwees in zijn pleidooi naar zijn leermeester Piet Van Eeckhaut. Die vertelde regelmatig een verhaal over de tekst boven de deur van een huis in Amsterdam. “Vergeld geen kwaad met kwaad, maar dwing tot goed”, stond er te lezen. Hij vroeg de jury dan ook om een straf die hoop en perspectief laat voor zijn cliënte.

“Niemand kiest waar zijn wieg staat”

De verdediging zag nog vier bijkomende verzachtende omstandigheden. Meester Platteau verwees onder andere naar de persoonlijkheid en het lage IQ van zijn cliënte. Ook de zware last op de schouders van Petra Vandenbussche werd uitgebreid aangehaald. “Zelfs de beste rekker zal springen in die omstandigheden. Bij mij zit de wind goed, maar haar leven zat van in de geboorte slecht. Niemand kiest waar zijn wieg staat.”

Tenslotte merkte meester Platteau op dat zijn cliënte niet zomaar na een derde van haar straf zal vrijkomen.””Ze heeft geen diploma, een IQ van 67 en die stempel van moordenares. Mensen in haar situatie zijn vaak genoodzaakt om hun straf volledig uit te zitten.”

Het laatste woord was zoals gebruikelijk voor de beschuldigde. “Ik heb een heel groot schuldgevoel voor hetgeen dat gebeurd is. Ik heb schaamte en heel veel verdriet.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier