Hof van Assisen : Getuigen kenden Rasoul Ebadi als een vriendelijke kerel

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Rasoul Ebadi (35) zijn de getuigenverhoren afgerond.

Alle vrienden en kennissen omschreven de beschuldigde als een vriendelijke, behulpzame kerel die nooit agressief was. De Iraniër staat terecht voor doodslag op Godelieve Degryse (82), maar ontkent de feiten.

Zijn ex-werkgevers schetsten een positief beeld van de Iraniër. “Hij was nooit agressief, altijd op tijd. Heel vriendelijk ook. Kortom, een goede werknemer”, vertelde een restaurantuitbater. Ook bij een diepvriesgroentenbedrijf uit Ardooie waren er in eerste instantie geen problemen. “We waren content over zijn werk. Rasoul was een vlotte, vrolijke kerel met opvallende pretoogjes. Na een tijdje kwam hij wel vaak te laat. Agressief heb ik hem nooit gezien, zo’n mensen komen er bij mij niet in.”

“Ik kan eigenlijk niets negatiefs over hem zeggen”

De getuigen vertelden ook dat Ebadi bezorgd was om Godelieve Degryse, al was de precieze aard van hun relatie niet echt duidelijk. “Hij wist dat ik verpleegster was en heeft een keer gevraagd of ik zou kunnen helpen met de zorg voor haar”, aldus een Iraanse kennis. Sahar Ranjbaran leerde haar landgenoot kennen in een fitnessclub in Roeselare. “Hij was altijd lief. Het is ook een sportieve man. Ik kan eigenlijk niets negatiefs over hem zeggen.”

De meeste kennissen van Rasoul Ebadi konden niet geloven dat hij beschuldigd werd van doodslag. Een bevriende Iraanse autohandelaar heeft wel zijn twijfels. “De dag na de feiten heeft hij niet gezegd dat het op zijn appartement gebeurd was, terwijl ik daar op bezoek was. Hij zei iets over een hartaanval, maar sprak niet van een val van de trap. Daarom heb ik mijn twijfels en bezoek ik hem niet meer in de gevangenis.” De verdediging merkte op dat de officiële doodsoorzaak, vastgesteld door de spoedarts, op dat moment een hartfalen was.

“Ik heb nooit schrik gehad van hem”

Tijdens het onderzoek was enkel de verklaring van een ex-vriendin van de beschuldigde uitgesproken negatief. Sima Alousi nuanceerde dat beeld op de zitting. “Ik heb wel een keer een klets gekregen. Hij was boos omdat mijn moeder achter zijn rug van alles over hem vertelde. Hij had eigenlijk een beetje gelijk dat hij kwaad was. Het was ook geen harde slag.” Na het afspringen van de relatie zou Ebadi de jonge vrouw bedreigd hebben. “Hij hield gewoon heel veel van mij. Hij probeerde me bang te maken zodat ik toch terug iets met hem zou beginnen. Ik heb nooit schrik gehad van hem.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier