Heeft Jacky Labaere moordwapens van RAW13 in Ardennen verborgen?

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen RAW13 hebben de speurders dinsdag toelichting gegeven bij de reconstructie van de feiten. Daaruit blijkt dat de vier beschuldigden elkaar blijven tegenspreken over de gebeurtenissen in de nacht van 15 op 16 juli 2011.

De speurders probeerden tevergeefs klaarheid te scheppen in de afwijkende verklaringen van de verschillende betrokkenen. Zo beweerde Kevin Derveaux dat ook bendeleider Robin Van Bossuyt een mes bijhad in zijn auto. Van Bossuyt ontkent dit en voegt eraan toe dat hij zelf niet eens had gezien dat zijn vriend gewapend was. “Van Bossuyt legde tijdens de reconstructie uit dat hij pas toen hij een tweede keer passeerde iets zag blinken in de handen van Derveaux en Labaere”, aldus hoofdinspecteur Gouwy.

“Alsof ik door de boter ging”

Het blijft ook onduidelijk wat er na de steekpartij met de gebruikte wapens gebeurd is. Volgens een vriend van de bende zou Derveaux bij hun terugkeer in Lichtervelde opvallend triomfantelijk geweest zijn. “Met dat mes heb ik die kerel neergestoken. Het was alsof ik door de boter ging, zou Derveaux gezegd hebben.” De volgende dag vertrok Jacky Labaere op vakantie naar de Ardennen. In de gevangenis zou hij aan Van Bossuyt verteld hebben dat hij ze daar ergens had verborgen, en dat de politie ze zeker nooit zou terugvinden.

Uit verschillende verklaringen bleek dat Karim M’hedhebi naar een tafel greep om zich tegen de aanval van de bende te verdedigen. De man kreeg van Derveaux toch twee messteken in zijn linkerflank en kreeg ook te maken met het hakmes van Jacky Labaere. Volgens de speurders kan uit de camerabeelden afgeleid worden dat het slachtoffer daarna nog achtervolgd en gestoken werd door Labaere. De Lichterveldenaar en zijn advocaten blijven dit met klem weerleggen.

De reconstructie bevestigde dat Robin Van Bossuyt en Kevin Goeman niet actief deelnamen aan de grote vechtpartij. Van Bossuyt toonde wel hoe hij met zijn Mercedes enkele seconden halt hield bij één van de slachtoffers. Volgens enkele getuigen probeerde Goeman met de pick-up de vechtende menigte uit elkaar te drijven. “Maar er zijn geen aanwijzingen dat Goeman meegevochten heeft.” Beide beschuldigden werden kort na de reconstructie in februari 2012 door de onderzoeksrecher vrijgelaten.

Rapnummer van RAW13 in rechtzaal afgespeeld

Heeft Jacky Labaere moordwapens van RAW13 in Ardennen verborgen?
© BELGA

Nina Van Eeckhaut kon niet lachen met het feit dat een nummer van RAW13 werd afgespeeld.
© BELGA

De hoofdinspecteur sloot zijn getuigenis af met een fragment uit een rapnummer van RAW13. “Dus at de moane no me lacht, gok me heel de kliek up jacht, tot dat de missie is volbracht.” De advocaten van Robin Van Bossuyt reageerden scherp op de sfeerschepperij. “Het laatste beeld dat u projecteert is een stuk uit een liedje dat jaren geleden gemaakt is. Vindt u dat zelf correct, objectief, sereen?”, aldus meester van Nina Van Eeckhaut.

Door de urenlange powerpointpresentatie over het verloop van het onderzoek werden de getuigenissen van het afstappingsteam uitgesteld naar vrijdag. De politieman die de test met de leugendetector uitvoerde, zal pas op maandag aan het woord komen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier