Hardnekkige dieven uit Ardooie en Izegem riskeren tot vier jaar cel

Redactie KW

Drie mannen, die tientallen inbraken pleegden in onze provincie, moesten zich dinsdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Kortrijk. Ze sloegen vooral toe in leegstaande panden. Het openbaar ministerie vordert tot vier jaar effectief.

Tussen december 2013 en september 2014 sloegen Bart V. (41) uit Ardooie en zijn Izegemse vrienden Bjorn D. (36) en Sven D. (34) maar liefst veertig keer toe. Meestal kozen ze voor leegstaande woningen, waarvan ze zeker wisten dat de bewoners niet thuis waren.

Ze pleegden inbraken in Ingelmunster, Izegem, Wielsbeke, Waregem, Ardooie, Dentergem en Kortrijk. Ze namen tijdens hun tochten onder andere 112 flessen dure rode wijn ter waarde van 40.000 euro en een aantal antiekstukken, goed voor 75.000 euro, mee. De buit verkochten ze. Zo heeft de eerste beklaagde onder meer voor 8.800 kg metaal verkocht aan schroothandelaars. Tijdens huiszoekingen bij de beklaagden en kennissen van het trio werden ook nog enkele gestolen spullen aangetroffen.

De beklaagden geven de meeste feiten toe, maar betwisten ook een deel van de inbraken. Eerste beklaagde koos naar eigen zeggen bewust voor leegstaande panden, “omdat de spullen die daarbinnen staan toch niet gebruikt worden“. Toen hij door de raadkamer vrijgelaten werd, pleegde hij echter bijna onmiddelijk nieuwe feiten.

De openbaar aanklager vorderde omwille van het gigantisch aantal feiten zware straffen. Bart V. riskeert een celstraf van vier jaar en zijn vrienden hangt 30 maanden en 2 jaar celstraf boven het hoofd. Vonnis op 6 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier