Hardleerse havenindringer in Zeebrugge riskeert jaar cel

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. © a-BELGA
Redactie KW

Een Soedanese transmigrant heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Het openbaar ministerie vorderde een jaar effectieve gevangenisstraf. Mohamed A. kreeg eind juni al zes maanden cel voor identieke feiten.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

In het voorjaar werd Mohamed A. meermaals betrapt in de haven van Zeebrugge. Voor die feiten werd hij op 20 juni bij verstek veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. Op 4 juli liep de Soedanees opnieuw tegen de lamp. De transmigrant beweerde dat hij minderjarig was, maar een botscan wees uit dat hij minstens 19 jaar oud is. Mohamed A. werd aangehouden door de onderzoeksrechter en zit sindsdien in voorhechtenis.

Asiel aanvragen in België

De verdediging legde uit dat de beklaagde al ruim een jaar op straat leeft, vaak in de buurt van het Brusselse Noordstation. A. probeerde via Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken, omdat zijn broer in Liverpool woont. Volgens zijn advocate is hij nu toch van plan om in België asiel aan te vragen. De verdediging drong aan op een milde bestraffing.

De rechter doet uitspraak op 27 augustus.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier