Handelaars willen ‘caratoeristen’ weg van pleinen

Redactie KW

Steeds meer stemmen gaan op voor het gericht invoeren van een drankverbod.


Nadat de omwonenden van het Filip Van Maestrichtplein in Oostende vorig najaar al duidelijk hun ongenoegen lieten blijken over de overlast die groepjes rondhangende drinkebroers er veroorzaakten, wijzen nu ook handelaars in de binnenstad op het probleem van de naar goedkoop bier vernoemde ‘Caratoeristen’.

Hardere aanpak

Zij vragen meteen ook naar een hardere aanpak van het probleem. “Dat is absoluut nodig”, zegt Bruno Piers, voorzitter van de handelaarsvereniging d’Oede Vismiene, waar ook de Groentemarkt onder valt. “Ik ontken niet dat de politie optreedt en er soms enkele meeneemt, maar echt veel zoden aan de dijk brengt dat niet. Niet veel later zijn ze er toch terug. Dat zorgt niet bepaald voor een mooi aanzicht of imago voor onze buurt en voor onze stad. Wij zien echt heil in een drankverbod op bepaalde plaatsen waar het probleem zich expliciet stelt of toch tenminste het in beslag nemen van hun drank. Er spelen veel kinderen op het plein. Ik hoef u niet uit te leggen dat het bijzonder ongepast is als zij geconfronteerd worden met een dronken bende. ‘Ze doen toch niets’, krijgen wij af en toe te horen van agenten. Moet er dan echt eerst iets gebeuren?” vraagt Bruno Piers zich af.

GAS-boete

Gemeenteraadslid Björn Anseeuw (N-VA) kaartte het probleem enkele maanden geleden al aan op de gemeenteraad en pleit opnieuw voor doeltreffende oplossingen. “En die zijn er ook”, aldus Anseeuw. “Er bestaat een politiereglement dat duidelijk stelt dat bij overlast een GAS-boete kan uitgeschreven worden en de drank in beslag genomen, niet om het achteraf terug te geven, maar om het te vernietigen. Als men dit al systematisch en consequent zou toepassen, zijn we al een hele stap vooruit. De politie kan trouwens relatief vrij beslissen wat het als overlast ziet. Een doortastender optreden dringt zich duidelijk op. Ik pleit eveneens voor het invoeren van een drankverbod op bepaalde plaatsen waar de situatie dat duidelijk vraagt. Dat hoeft heus niet overal te zijn, maar onder voor onder meer het Van Maestrichtplein, de Groentemarkt en de Gaanderijen op de dijk zou dat heel wat oplossen’, aldus Björn Anseeuw.

In Bredene is destijds bij politiereglement een drankverbod uitgevaardigd voor het Duinenplein, maar burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) is er absoluut niet van overtuigd dat zoiets in zijn stad soelaas zou brengen. ‘Wat de mensen in de eerste plaats moeten doen, en dat kan ik niet genoeg benadrukken, is onmiddellijk de politie verwittigen als er sprake is van overlast. Een verbod mag in theorie fantastisch lijken, in de praktijk brengt dat weinig aarde aan de dijk en verplaats je het probleem alleen maar.’

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier