Hackers leggen website Izegems mediabedrijf plat

© GF
Redactie KW

De website van het Izegemse mediabedrijf The Video Factory werd gisterenmiddag gehackt. Op de startpagina de boodschap ‘Muslims are not terrorists’ te lezen. “Onze website was twee uur later alweer online, maar we hebben wel klacht ingediend”, aldus zaakvoerder Christophe Vandenbussche.

De boodschap op de website van The Video Factory verscheen even na het middaguur, legt zaakvoerder Christophe Vandenbussche uit. Zijn bedrijf maakt videoreportages voor bedrijven, organisaties en de Oost-Vlaamse regionale televisie TV Oost.

“De zin ‘Muslims are not terrorists’ en ‘Je suis Mohammed’ waren te zien op onze homepagina”, zegt hij. “En daarna volgde een aanklacht tegen Charlie Hebdo die de profeet Mohammed had beledigd en de melding dat dit een boodschap voor onze overheid was. We grepen meteen in en haalden onze website offline. Rond 14.30 uur was de normale versie weer online.”

Naast de website van The Video Factory uit Izegem werd ook de webstek van Miss Limburg gehackt. “Met exact dezelfde beelden en woorden. De boodschap werd ondertekend door een groep hackers die zich Black Worm noemen. Een eenvoudige Googleopdracht leerde me dat die banden heeft met wat er in Syrië aan de gang is.”

Klacht neergelegd bij politie

Christophe Vandenbussche heeft er het raden naar waarom net zijn bedrijf wordt aangevallen. “Wellicht is het toeval”, zegt hij. “We werken onrechtstreeks onder de koepel van Concentra, misschien ligt daar een verklaring. En voor de Oost-Vlaamse televisie hebben we regionale bijdragen gemaakt over de aanslagen in Parijs, maar kwamen op geen enkel moment provocerend uit de hoek.”

Daags na de feiten tovert het voorval al een kleine glimlacht op Christophes gezicht. “Zo erg was het nu ook weer niet, maar ook niet erg aangenaam. Wij zullen geen extra digitale beveiligingsmaatregelen treffen. Als hackers probleemloos overheidswebsites kunnen platleggen, dan zullen ze zeker bij ons kunnen blijven binnenbreken. We hebben wel klacht neergelegd bij de politiezone Riho. Hopelijk kunnen we een IP-adres bemachtigen en zo ontdekken waar de hackers vandaan komen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier