Gunther Vanmassenhove kan het nog niet geloven: “Goedlachse kerel werd een monster”

Redactie KW

Gunther Vanmassenhove beleefde de horrorshow van Kevin L. vanop de eerste rij. De directeur van basisschool De Zandlopertjes, gelegen vlak naast het gebouw waar Kevin L. op zat, stond de hele tijd in nauw contact met de politie. En wat meer is: Gunther kende Clown Tobi goed, erg goed. “Hij was een vriend .”

Het hele gebeuren weegt duidelijk nog altijd zwaar op Gunther Vanmassenhove (43). Kevin L. is een oud-leerling van de school en in het zesde leerjaar gaf Gunther zelfs les aan Kevin L. “Ik was toen nog geen directeur”, vertelt Gunther. “Kevin was een goedlachse, toffe kerel. Geen topstudent, maar wel een schitterende gast. Het entertainen zat er toen al in.”

Na zijn lagere schooltijd kwam Kevin L. nog heel regelmatig op de school langs. “Ik had een hele goede relatie met zijn ouders en had ook wel een bepaalde sympathie voor die jongen. Ik wist dat hij heel veel moest doen om zijn studies tot een goed einde te brengen en dat wekte die sympathie op. Kevin zou sowieso zijn weg wel vinden, dacht ik toen. (zwijgt even) We werden zelfs vrienden.” In 2015 werd Gunther directeur van De Zandlopertjes. Kevin L. was vol lof. “Als er iemand directeur mocht worden, dan ben jij het wel. Dat zei hij me letterlijk.”

Joviale gast

“Voor mij is het onwezenlijk wat er gebeurd is. Ik had nooit gedacht dat hij tot zoiets in staat zou zijn. Ik ben er het hart van in, want ik zie nog steeds die joviale gast die anderen entertainde. Ik begrijp het niet… Enkele weken geleden liet ik hem hier repeteren voor zijn show. In ruil daarvoor zou hij gratis optreden voor de kinderen. (lange stilte) Hij was een kindervriend. En dan plots met pistool op een dak komen staan op amper 50 meter van zijn vroegere school… Onbegrijpelijk.”

“Rond 14 uur kwam de politie maandag langs en vertelde me dat ik de school hermetisch moest afsluiten. Niemand mocht het gebouw nog verlaten. Het was pas toen de federale politie overnam van de lokale dat ik vernam dat het om Kevin ging. Zij wisten dat ik Kevin kende. Misschien was er een verband dat hij net daarom dat gebouw uitkoos. Het nieuws dat Kevin de dader was van de moordpartij en dat hij op dat dak stond, was een schok door mijn hele lichaam. Ik ben even naar mijn bureau gekomen om alles te laten bezinken. Ik had veel zin om hem op te bellen en met hem te praten. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Ik werd zelfs gevraagd door de politie of ik eventueel zou willen praten met hem, uiteindelijk bleek dat niet nodig. Ik had altijd wel een goede invloed op Kevin. Het enige wat ik hoopte, was dat hij niet zou springen.”

Schietschijf

Eén voor één haalde Gunther de leerkrachten uit de klas en bracht hen op de hoogte van wat er gaande was buiten de school. “Ze hebben daar goed op gereageerd en de kinderen afgeschermd van wat buiten gebeurde. We hebben de lessen geschorst en ook de speeltijd kon niet doorgaan. We zaten binnen de perimeter waardoor we een schietschijf werden. Het enige wat we konden hopen was dat alles zou afgelopen zijn tegen 15.50 uur. Dan was de school gedaan en konden de ouders hun nietsvermoedende kinderen ophalen. Het duurde echter nog tot 17.30 uur waardoor we de kinderen wel iets moesten zeggen. We hebben hen dan ook meegedeeld wat er aan de hand was. Echte paniek was er niet. Ouders werden onder begeleiding binnen gelaten in de school maar moesten dan ook binnen blijven.”

“Na de arrestatie van Kevin mochten we de school verlaten. Ik heb de hele nacht wakker gelegen. Nog steeds kan ik niet vatten dat het om Kevin gaat. De eens zo goedlachse kerel veranderde in een monster. Onbegrijpelijk. Wat er ook gebeurd is, het valt niet goed te praten wat hij heeft gedaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier