Gullegemse agent tipt prostitutiemilieu in zijn zone

Jean Pierre Terryn

Een agent van PZ Grensleie zou het prostitutiemilieu hebben getipt wanneer en waar zijn collega’s controles zouden uitvoeren of een inval doen. De man staat binnenkort voor de rechter in Kortrijk.

De 45-jarige politieman uit Gullegem is in verdenking gesteld van ‘hand- en spandiensten’ aan de uitbaters van bars in zijn werkgebied Menen en Wevelgem en voorts voor het schenden van zijn beroepsgeheim.

De raadkamer van Kortrijk verwees hem hiervoor naar de correctionele rechtbank. “Hij ging werkelijk zijn boekje te buiten”, luidt het op het Kortrijkse gerechtshof. Het onderzoek liep recent af. De openbaar aanklager achtte gefundeerde aanwijzingen te hebben om de raadkamer te vragen de agent naar de rechtbank door te verwijzen. Daar ging de raadkamer dus op in.

Federale speurders plozen de handel en wandel van de agent in de voorbije jaren uit. Stap na stap konden de rechercheurs zich een idee vormen van hoe intens de band tussen de agent en het plaatselijke prostitutiemilieu was geworden. Zo tipte hij het milieu vooraf over controles in de bordelen of wanneer het etablissement bezoek van agenten kon verwachten.

Korps staat verstomd

Het korps was met verstomming geslagen toen de zaak in 2013 aan het licht kwam. De agent in kwestie werkte op de dienst evenementen, een afdeling die niets met het barmilieu te maken heeft. Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van PZ Grensleie, zegt dat de politiezone volledige medewerking verleende aan het onderzoek. “Nu laten we justitie haar werk doen”, aldus nog commissaris Vannieuwenhuyse.

De agent werd een tijdlang op non-actief gezet en geschorst. Na enige tijd mocht hij weer werken. Om stemmingmakerij te vermijden werd een alternatief uitgedokterd. De agent ging aan de slag bij de federale politie in Kortrijk. Intussen keerde hij terug naar PZ Grensleie in afwachting van het proces. De gevallen agent riskeert een celstraf en een definitieve schorsing. “We bewaren alle discretie in dit dossier, want de hele carrière van mijn cliënt dreigt in vraag komen te staan”, stelt zijn advocaat.

(JPT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Menen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier