Gsm doet gewiekste dief, die onze provincie als doelwit koos, alsnog de das om

28/07/16 om 11:57 - Bijgewerkt om 12:16

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 50-jarige Serviër tot acht jaar effectieve celstraf veroordeeld voor niet minder dan 63 inbraken en 66 inbraakpogingen.

Gsm doet gewiekste dief, die onze provincie als doelwit koos, alsnog de das om

Marko M. kwam in het vizier van het gerecht na een reeks inbraken in oktober 2014 in Torhout, onder meer in de kippenslachterij Lammens in Wijnendale. Ook in het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut in Torhout probeerde hij in te breken. Observaties en telefonieonderzoek konden M. linken aan liefst 63 inbraken en 66 inbraakpogingen in woningen en bedrijven in heel Vlaanderen. In West-Vlaanderen sloeg de 'one-man crimewave' naast Torhout ook toe in Jabbeke, Blankenberge, Brugge, Kortemark, Hooglede, Oostkamp, Zedelgem, Waregem, Pittem en Ingelmunster.

Marko M. had het vooral gemunt op cash geld, maar graaide evenzeer juwelen of maaltijdcheques mee. Bij Hobbycenter Paridaen in Oostkamp ging hij aan de haal met 100 euro en 40 sloffen sigaretten. Marko M. sloeg vooral toe op plaatsen op wandelafstand van een station en ging altijd op dezelfde manier te werk, namelijk door het cilinderslot open te breken. Hij verkocht de gestolen spullen en stond daarom ook terecht voor witwaspraktijken. De rechter liet ruim 32.000 euro winsten verbeurd verklaren en kende schadevergoedingen toe aan tiental burgerlijke patrijken.

Geen voorwaardelijke straf

Advocaat Maxime Van Winkel probeerde tijdens de pleidooien een voorwaardelijke straf voor M. uit de brand te sleuren. "Mijn cliënt had in Servië een speelgoedwinkel die failliet ging. Daarna kwam hij naar België afgezakt en raakte hij verslaafd aan gokken. Hij heeft zeer veel spijt over wat hij deed."

In de hoop op strafvermindering had M. alle feiten bekend. Maar dat heeft niet mogen baten.

(AFr)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!