Grote buit na nachtelijke inbraak in Harelbeekse antiekzaak

Op de foto is het reeds terug dichtgemetselde gat te zien dat de daders gemaakt hadden. Het is bijna een wonder dat de daders hierdoor konden kruipen en ook de stukken langs hier konden buitmaken. © NDZ
Redactie KW

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag werd de antiekzaak van Benny Steen (54) aan de Deerlijksesteenweg het doelwit van stoutmoedige antiekdieven. De daders verschaften zich toegang door een gat te maken in de muur aan de achterzijde van de zaak. Eens binnen namen ze ruim de tijd om hun slag te slaan en werden heel wat kostbare stukken ontvreemd.

Benny en echtgenote Nancy ontdekten de inbraak vrijdagmorgen toen ze kort voor 10 uur aankwamen en wilden openen. “Ik kwam binnen en zag meteen dat er één stuk weg was. Even verderop zag ik nog meer kasten waar niks meer op stond. Toen ben ik beginnen lopen en merkte ik het gat in de muur op”, vertelt echtgenote Nancy aangeslagen. “De daders maakten een gat in de muur die grenst aan de spoorlijn Kortrijk-Oudenaarde. Van daaruit moeten ze met de spullen de grasberm opgeklommen zijn, om dan een honderdtal meter langs de spoorlijn te lopen en deze over te steken ter hoogte van de parking van frituur ‘t Frituurtje. Daar stond wellicht hun vrachtwagen of bestelwagen klaar om alles in te laden.”

Diefstal op bestelling

“De daders maakten op die manier een 30-tal stukken buit. Ze wisten blijkbaar zeer goed wat ze nodig hadden en namen enkel de meest waardevolle stukken mee. Wellicht kwamen ze in de dagen of weken voor de inbraak reeds op verkenning. We vrezen daarom het slachtoffer te zijn van een diefstal op bestelling”, getuigt Benny.

Voorbeeld van één van de stukken die ontvreemd werd. (GF)
Voorbeeld van één van de stukken die ontvreemd werd. (GF)© GF

Vrijdag kwamen politie en labo meteen ter plaatse voor een sporenonderzoek. De lokale recherche van politiezone Gavers voert het onderzoek, maar van de daders ontbreekt momenteel elk spoor. Benny verspreidde zaterdag via mail en sociale media meteen een aantal foto’s van stukken die ontvreemd werden bij collega’s in binnen- en buitenland, zodat zij mee kunnen uitkijken en op hun hoede zijn mochten de stukken hen aangeboden worden.

Oproep naar getuigen

“De daders waren minstens met twee en om alle stukken mee te krijgen, moeten ze toch een aantal keer heen en weer gelopen zijn langs de spoorlijn. Het is daarom bijna onwaarschijnlijk dat niemand iets zou opgemerkt hebben. Het moeten bovendien echt wel gespierde kerels geweest zijn, want vele van die stukken wegen als lood“, geeft Benny nog mee. Eventuele getuigen nemen best contact op met de politie van zone Gavers. (NDZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier