Grootschalige verwaarlozing van puppy’s in speciaalzaak in Westrozebeke

Redactie KW

Het Iepers gerecht heeft in een speciaalzaak voor puppy’s in Westrozebeke de grootschalige verwaarlozing van tientallen hondjes van nauwelijks enkele maanden en zelfs amper weken oud blootgelegd.

De schrijnende toestand in de handel voor puppy’s kwam aan het licht tijdens een inval van inspecteurs van het departement Dierenwelzijn van het Vlaams Gewest, de milieupolitie van PZ Arro Ieper en agenten van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. Naar verluidt was het niet de eerste keer dat er een huiszoeking werd verricht.

Louche bedrijf in Slovakije

Halfweg december vorig jaar werd de toenmalige uitbater al verplicht de activiteiten stop te zetten omdat hij niet in orde was met de wetgeving op dierenwelzijn. Op 21 december werd de zaak dan overgenomen door het bedrijf Taktik, gevestigd in Balon in Slovakije. Tegelijk veranderde de naam van My Sweet Puppy in Puppy for All.

Grootschalige verwaarlozing van puppy's in speciaalzaak in Westrozebeke

Hondenkwekerij Taktik geldt als een van de grootste exporteurs van puppy’s vanuit Oost-Europa naar Westerse landen. Datzelfde Taktik was tevens een heel belangrijke leverancier aan de handel in Westrozebeke. Na de overname schakelde het bedrijf twee eigen medewerkers in om Puppy for All uit te baten.

Grootschalige verwaarlozing van puppy's in speciaalzaak in Westrozebeke

Tal van inbreuken op de dierenbescherming

Van de toestand – vroeger en nu – zijn verschillende processen-verbaal opgemaakt. Die zijn gebundeld in het dossier, dat wordt opgevolgd door het parket van Ieper. Er loopt een onderzoek wegens inbreuken op de dierenbescherming.

Grootschalige verwaarlozing van puppy's in speciaalzaak in Westrozebeke

In theorie staat Puppy for All op non-actief. In werkelijkheid zouden er via de eigen website nog steeds puppy’s worden aangeboden. Volgens de vzw Stop Dierenmishandeling zitten er nog een 50-tal puppy’s. De hondjes zijn zogezegd administratief in beslag genomen.

Grootschalige verwaarlozing van puppy's in speciaalzaak in Westrozebeke

Volgens waarnemers verkeren de puppy’s in erbarmelijke toestand. De meeste hondjes zijn ziek en ondervoed. Puppy’s, die konden worden verwijderd en negen volwassen kweekdieren zijn ondertussen opgevangen in het dierenasiel in Zwevegem.

Grootschalige verwaarlozing van puppy's in speciaalzaak in Westrozebeke

Vervalste Belgische paspoorten

Taktik heeft een bijzonder negatief imago in de fokkerij van puppy’s. Het Slovaakse bedrijf zou zich op grote schaal toeleggen op zogenaamde broodfok. Broodfok heeft maar een doel: dat is uit puur winstbejag zoveel mogelijk heel jonge puppy’s aan Westerse handelaars slijten zonder om te zien naar het welzijn en de gezondheid van de diertjes. De wet in verband met de handel wordt met de voeten getreden. In de louche handel wordt gewerkt met vervalste (Belgische) paspoorten voor de puppy’s en worden om kosten te besparen inentingen achterwege gelaten. Het is vooral vanuit Tsjechië en Slovakije dat zulke malafide broodfokkers actief zijn.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier