Grondplan Ieperse gevangenis open en bloot op internet

Redactie KW

De Regie der Gebouwen heeft gedetailleerde grondplannen van gevangenissen, justitiepaleizen en Europese gebouwen zonder enige beveiliging op zijn website laten staan.

Zo was op de website van de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, een 144 bladzijden tellend document te vinden waarin onder meer de beveiliging van de ingangen van het Brusselse Justitiepaleis besproken wordt. Dat meldt De Morgen zaterdag. De Regie heeft de informatie pas offline gehaald toen de krant haar contacteerde. Er zaten ook zeer gedetailleerde grondplannen tussen van de justitiehuizen en gevangenissen van onder meer Dendermonde, Eupen, Ieper, Leuven en Doornik.

Google

Nog bij de documenten was een grondplan van de Résidence Palace, het nieuwe, hoogbeveiligde gebouw in Brussel waar de Europese Raad, met regeringsleiders als Angela Merkel, David Cameron en François Hollande, in de toekomst zal bijeenkomen. De webpagina’s waren gewoon via een zoekopdracht in Google te bereiken.

Hoe groot het risico was, en of de informatie effectief in verkeerde handen is gevallen, is moeilijk te achterhalen. “Maar het is duidelijk dat mensen met kwade bedoelingen hier heel wat mee kunnen aanvangen”, zegt criminoloog Brice De Ruyver (UGent).

“Het was niet de bedoeling dat deze pagina voor het publiek toegankelijk was”, reageert Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier