Griek, die recent dubbele moord in Kuurne bekende, in gevangenis overleden

In een opsporingsbericht in 2006 werd deze robotfoto van de mogelijke dader verspreid. De politie had het toen al over 'een man van mogelijke Griekse of Italiaanse origine', maar tastte aanvankelijk in het duister wat betreft de identiteit. © GF
Redactie KW

Vier weken nadat hij een tien jaar oude dubbele moord in Kuurne bekende, is een Griekse misdadiger in de ziekenboeg van de Brugse gevangenis overleden.

De man leed aan een terminale kanker. Tot een proces zal het dus wellicht niet meer komen.

Joeri Porte en Hicham Bourit

In de nacht van 18 op 19 augustus 2006 kwamen in de wijk Ter Groenen Boomgaard in Kuurne Joeri Porte (29) en zijn vriend Hicham Bourit (32) om het leven. Aanvankelijk leken ze gestikt na een brand in de woning van Porte in Kuurne, maar verder onderzoek bracht aan het licht dat het duo eerst was doodgeschoten en dat de brand was aangestoken om sporen uit te wissen.

Tien jaar lang bleef onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de dubbele moord. Getuigenverhoren of opsporingsberichten leverden niet veel op. Uiteindelijk zorgde een vergelijking van internationale politiegegevens over misdadigers voor een doorbraak en kon de Griek geïdentificeerd worden. De man hield zich tussen 2000 en 2006 in de streek rond Kortrijk op met een vals paspoort en was actief in het drugs-, portiers- en prostitutiemilieu. In deze onderwereld hielden ook de twee slachtoffers er een dubbelleven op na. De Griek zat in zijn thuisland al in de gevangenis en werd aan ons land uitgeleverd.

De woning van Joeri Porte in Kuurne werd, nadat de moordenaar de twee vrienden om het leven had gebracht, in brand gestoken.
De woning van Joeri Porte in Kuurne werd, nadat de moordenaar de twee vrienden om het leven had gebracht, in brand gestoken.© a-Hol

Hier bekende hij uiteindelijk, geconfronteerd met de onderzoeksresultaten en wetende dat hij niet lang meer te leven had. Op die manier kwam het eindelijk toch tot een opheldering in deze ‘cold case’, niet onbelangrijk voor de nabestaanden van de slachtoffers, onder wie de 72-jarige moeder van Joeri Porte.

Niets te vroeg, zo blijkt nu, want amper vier weken na die bekentenissen overleed de Griek aan zijn terminale kanker. “Hij is inderdaad in de cel gestorven”, bevestigt zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Maar uit respect voor de nabestaanden van zowel dader als slachtoffers wil ik er niets meer over kwijt.” Het overlijden van de enige verdachte betekent wellicht het einde van het onderzoek. Het is uiteindelijk aan de raadkamer om dat te beslissen.

“Gelukkig geen proces meer”

“Ik wist dat die Griek terminaal ziek was en niet lang meer te leven had”, reageert Dania Baert. “Ik had me er dus al bij neergelegd dat het niet meer tot een proces zou komen. Ik ben daar eigenlijk blij om. Zo’n proces zou alles opnieuw naar boven hebben gebracht. Joeri zou er bovendien niet meer door terugkeren. Ik ben wél blij dat we op het nippertje toch nog te weten zijn gekomen wie er verantwoordelijk was voor Joeri’s dood. Dat was toch een last die van mijn schouders is gevallen. Verder wil ik de zaak laten rusten en de positieve herinneringen aan Joeri koesteren. Hij was een lieve, goedlachse jongen.”

(LSI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier