Graffiti-spuiters genekt door achtergelaten gsm en… door foto’s van een hond

Redactie KW

Twee Brugse twintigers staan terecht voor het besmeuren van signalisatieborden, treinen en andere infrastructuur met talloze graffiti-tags. Het Vlaamse gewest eist een schadevergoeding van liefst 82.000 euro.

‘Ratse’, ‘Mehor’ of ‘Mokar’. Wie al eens de autosnelweg neemt of met de trein reist heeft deze graffiti-tags ongetwijfeld al eens gezien. Jarenlang was het een mysterie wie verantwoordelijk was voor het creatieve spuitwerk, vaak op halsbrekende hoogtes. Maar begin 2016 kwam daar verandering in toen de uitbater van een carwash in Sint-Michiels de politie verwittigde na vernielingen aan de drankautomaat bij zijn zaak. In de brievenbus van de man trof de politie toen een gsm-toestel aan dat bleek toe te behoren aan Bruggeling Michael D.

“Onderzoek van de foto’s op het toestel wezen overduidelijk uit dat deze man verantwoordelijk is voor de graffiti”, stelde de procureur gisteren in de Brugse rechtbank. “Ook de hond die eind december 2015 gezien werd bij feiten in de buurt van het station Gent-Sint-Pieters kwam in de foto’s voor. En de kledij die op de foto’s te zien is werd teruggevonden bij een huiszoeking bij de beklaagde.”

Hoewel de agenten wisten dat die gsm niets met dat vandalisme te maken had, hebben ze toch de foto’s bekeken

Via de gegevens in de gsm kwam het gerecht ook medebeklaagde Jin V. op het spoor. De twee twintigers ontkenden dinsdag met klem hun betrokkenheid en vroegen de vrijspraak. Hun advocaten richtten hun pijlen op het onderzoek. “Mijn cliënt was zijn gsm een maand voor de feiten aan die carwash kwijtgespeeld”, stelde de advocate van D. “Hoe het toestel in die brievenbus kwam weet hij niet. Maar hoewel de agenten wisten dat die gsm niets met dat vandalisme te maken had, hebben ze toch de foto’s bekeken. Dat was zuivere schending van de privacy, want ze hadden op dat moment de eigenaar al geïdentificeerd. Dat gsm-onderzoek en alles wat er uit voortvloeide moet nietig worden verklaard.”

Het openbaar ministerie vroeg de toepassing van de strafwet. Het Vlaams gewest, de NMBS en Infrabel stelden zich burgerlijke partij in de zaak. Het Vlaams gewest eiste een schadevergoeding van liefst 82.000 euro. De uitspraak volgt op 26 juni.

(AF-Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier